Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-12-05 16:30


Forskning och företagshälsovård går samman för bättre stöd till verksamheterna


Gunnar Ahlborg Pressbild

Företagshälsovården Hälsan & Arbetslivet inom Västra Götalandsregionen, bildar från årsskiftet en gemensam förvaltning med Institutet för stressmedicin.
– Sammanslagningen ökar förutsättningarna för att utveckla företagshälsovårdens tjänster till Västra Götalandsregionens verksamheter, framför allt inom stressrelaterad ohälsa, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin. 
Till chef för den nya förvaltningen har Gunnar Ahlborg utsetts.

Institutet för stressmedicin, ISM, har funnits sedan 2002 och bildades på initiativ av Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan. Sedan 2008 är ISM helägt av Västra Götalandsregionen. Den interna företagshälsovården Hälsan & Arbetslivet jobbar med allt från systematiskt arbetsmiljöarbete till handledning för chefer, och arbetar redan idag nära ISM i en rad utvecklingsprojekt, bland annat om hälsofrämjande ledarskap och metoder för att upptäcka och behandla stressrelaterad ohälsa.
– Det unika med den nya organisationen är att vi knyter forskning och praktik ännu närmare varandra och underlättar spridningen av ny kunskap. Arbetsplatserna inom Västra Götalandsregionen kan därmed erbjudas bästa tänkbara stöd i att utvecklas i hälsofrämjande riktning, säger Gunnar Ahlborg, som nu alltså blir chef för den nya förvaltningen.

Ytterligare utveckling

Gunnar Ahlborg har varit chef för ISM sedan 2005. Han är läkare och specialist i yrkes- och miljömedicin och hans forskning är inriktad på psykosocial arbetsmiljö och stress. Han är också ledamot av regeringens arbetsmiljöpolitiska kunskapsråd.
– Som specialistläkare har jag på olika sätt samverkat med företagshälsovården, både i utbildning, forskning och som konsult. Det känns mycket stimulerande att nu i än högre grad få knyta samman de båda områdena, säger Gunnar Ahlborg.
– Med sin erfarenhet är Gunnar Ahlborg välbekant med hela verksamhetsområdet. Tillsammans med chefen för Hälsan & Arbetslivet, Marie-Louise Fasth, kommer han att ytterligare kunna utveckla stödet till Västra Götalandsregionens verksamheter, något som kommer många till gagn, säger Ann-Sofi Lodin.

Tvärvetenskaplig forskning

ISM bedriver forskning inom det stressmedicinska området, från förebyggande aktiviteter till behandling. Det handlar även om vad som händer i kroppen när människor utsätts för långvarig stressbelastning. Forskningen är tvärvetenskaplig och bedrivs till stor del i samarbete med andra forskargrupper, framförallt vid Göteborgs universitet men även med andra universitet och högskolor i Sverige och utomlands.

Hälsan & Arbetslivet är Västra Götalandsregionens interna företagshälsovård, som till stor del inriktas på samspelet mellan människa, arbetsmiljö och livsmiljö.

Från årsskiftet får den nya förvaltningen också en egen politisk nämnd. 



Kontaktperson: Ann-Sofi Lodin, telefon 070-632 11 65, Gunnar Ahlborg, telefon 070-305 28 93, Marie-Louise Fasth, telefon 031-77 865 55.


Läs meddelandet som PDF