Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-09-13 11:00


Handtvätt ger friskare barn – På måndag startar hygienveckan


Bättre handhygien i förskolan ger friskare barn och högre produktivitet i Sverige. För andra året i rad arrangeras, med start måndagen den 17 september, Hygienveckan för att sätta fokus på och förbättra hygienen i förskolan. Årets tema är i år ”rena händer och rent bord”.

Invigningen av Hygienveckan sker måndagen den 17 september på lekplatsen Plikta i Slottsskogen i Göteborg då det blir allsång, hygienquiz, sagostund och byggande av en superlång bajskorv.

Biträdande kommunalråd med särskilt ansvar för förskole- och utbildningsfrågor i Göteborgs stad, Robert Hammarstrand, invigningstalar.

Media hälsas särskilt välkomna!

Att fokus på hygien fungerar visar resultaten från Södra Särövägens förskola som förra året tog hygienveckan på allvar. I jämförelse med året innan sjönk sjukfrånvaron mellan september till mars 2011-2012 från 12,5 procent till 7 procent. Resultatet blev att föräldrarna till barnen på förskolan tog ut 99 VAB-dagar (Vård av barn) färre än året innan.

Bättre hygien i förskolor och i hemmen leder till:

  • färre infektioner
  • färre fall av magsjuka
  • minskad användning av antibiotika och därmed minskad risk att drabbas av multiresistenta bakterier
  • ett friskare liv

Hygienveckan genomförs i samverkan med bland andra Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet, de sex kommunerna Göteborg, Lerum, Mark, Mariestad, Uddevalla och Ulricehamn, Rådet for bedre hygiejne, Hälsoäventyret samt en rad förskolor i kommunerna som alla har olika aktiviteter för att på ett lustfyllt och enkelt sätt göra handhygienen till en del av barnens vardag.

Tid: Invigningen startar 10.00
Plats: Lekplatsen Plikta i Slottsskogen i Göteborg.

 

Fakta

Initiativet till hygienveckan kommer från Danmark där Rådet för bedre hygiejne för fjärde året i rad arrangerar en nationell hygienvecka. Det är nu andra året Västra Götalandsregionen via projektet HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) genomför Hygienveckan. HYFS är ett samarbetsprojekt mellan Smittskyddsenheten, barnhälsovården och Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens). HYFS startade 2006 och syftar till att i samarbete med förskolor i regionen på ett lustfyllt sätt skapa bättre hygienrutiner för att minska infektionsspridning och antibiotikaanvändning.

Mer information om Hygienveckan och HYFS finns på Västra Götalandsregionens hemsida www.vgregion.se/hyfs

Media som har frågor kring hygienveckan eller HYFS eller vill besöka någon förskola som HYFS har arbetat med är välkomna att kontakta:
Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska
Smittskyddsenheten
0703-046054
marianne.l.bengtsson@vgregion.se

 



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF