Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-15 06:30


Tvätta händerna och bli friskare i höst

Hygienveckan 2011


Under vecka 38 uppmanas alla förskolor i Västra Götaland att delta i hygienveckan. Då kommer HYFS, hygiensjuksköterska i förskolan, att besöka ett antal förskolor i Göteborg. Målet är en friskare höst för alla.

Att god hygien är en väg till en friskare tillvaro blev tydligt under hösten 2009, när den så kallade svininfluensan drog fram över världen. Information om goda hygienrutiner tros vara en del av förklaringen till att många höll sig friska, trots pandemin.

Under hygienveckan kommer HYFS att besöka flera förskolor i Göteborg, och då bland annat bjuda på föreställningen Prinsessan som inte ville tvätta händerna. Dessutom kommer barnen att få utbildning i hur man tvättar händerna på bästa sätt.

Initiativet med en hygienvecka kommer från Danmark, där Rådet for bedre hygiejne för tredje året i rad arrangerar en nationell hygienvecka. I år deltar Sverige för första gången och representeras då av HYFS.

Rent förnuft - hygien i vardagen
Årets tema är ”Rent förnuft – hygien i vardagen”, en vardag med goda och sunda hygienvanor. God handhygien främjar god hälsa på förskolan, på jobbet och hemma. Att tvätta händerna är det enklaste och mest effektiva sättet att bryta smittvägar. Genom att tänka på, och prata om, god hygien och handtvätt, är förhoppningen att alla ska bli lite mer medvetna om sina hygienvanor.

Goda vanor tidigt i livet leder till goda vanor senare i livet. Västra Götalandsregionen vill därför, med hjälp av HYFS, stimulera till en god handhygien. Detta kommer att ske via olika aktiviteter som passar för stora och små på förskolan. Exempel på dessa aktiviteter finns på HYFS hemsida, www.vgregion.se/hyfs

Besök en av förskolorna
Media som har frågor kring HYFS eller hygienveckan, eller som vill besöka någon av förskolorna tillsammans med HYFS kan kontakta:
Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska,
Smittskyddsenheten
0703-04 60 54 / 031-368 56 17
marianne.l.bengtsson@vgregion.se



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF