Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-04-24 10:00


Kvinnor och män medicineras olika - Ny rapport från Kunskapscentrum för Jämlik vård


Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning drabbas någon gång av högt blodtryck. En ny rapport från Kunskapscentrum för Jämlik vård visar dock på en tydligt snedvriden och ojämlik förskrivning av blodtrycksmedicin mellan kvinnor och män i Västra Götalandsregionen.

- Detta är inget nytt fynd. En ojämlik förskrivning av blodtrycksmedicin har påvisats i tidigare studier. Men det är bekymmersamt att skillnaderna kvarstår, säger Sylvia Määttä, Chef på kunskapscentrum för Jämlik vård. Sylvia menar att denna typ av insikter är första steget mot en förbättring. Jämlik vård handlar ibland om att se det man inte ser.

Rapporten publiceras i anslutning till en föredragning av Charlotta Ljungman, disputerad läkare i kardiologi, Sahlgrenska universitetssjukhuset Göteborg. Charlotta håller föredrag på en av Sveriges största medicinska sammankomster den 24/4 i Örebro. På kongressen talar Charlotta om den ojämlika förskrivningen av blodtrycks-sänkande medicin och konsekvenserna av detta. Charlotta Ljungmans avhandling och den nya rapporten från Kunskapscentrum för Jämlik vård, påvisar samma könsmönster i läkemedelsförskrivning. Avhandlingen visar att kvinnor inte uppnår rätt blodtryck i samma utsträckning som män.

- Informationen måste ut. Bara att läkarna vet om att de omedvetet skriver ut olika, kommer att göra skillnad. Det finns bra riktlinjer i regionen, men de måste lyftas, säger Charlotta Ljungman.

Tabellen visar förskriva rekommenderade läkemedel mot högt blodtryck I Västra Götalandsregionen (2012).

Män förskrivs mer av rekommenderade preparat (ACE-hämmare eller ARB ges i första hand). En förklaring på lägre ACE-behandling av kvinnor kan vara hänsynstagande till biverkningar. Det naturliga skulle då vara ett utfall med övervägande förskrivning av ARB till kvinnor.

Rapporten Jämlik förskrivning av blodtrycksmedicin?

Högupplöst bild: "blodtrycksmätning" (Foto: Sahlgrenska Universitetssjukhuset)

Högupplöst bild: "rekommenderad behandling"

 

Kontaktuppgifter Kunskapscentrum för Jämlik vård

Sylvia Määttä, chef; mobil: 070-767 41 76, e-post: sylvia.maatta@vgregion.se
Lars Mossberg, kommunikatör; mobil: 070- 085 25 70, e-post: lars.mossberg@vgregion.se

www.jamlikvard.vgregion.se

 



Kontaktperson: Se ovan.


Läs meddelandet som PDF