200 förskolebarn lekte, sjöng, lyssnade på sagor, byggde bajskorv och deltog i hygienquiz när Hygienveckan drog igång för andra året i rad i Slottsskogen i Göteborg. Förskolebarn i Västra Götaland ska under de kommande dagarna få lära sig att rena händer och bättre hygien gör dem friskare.
Under hygienveckan uppmanas barn på förskolor, personal och familjer att fokusera extra på hygienen för att starta goda vanor. Händerna är våra största smittspridare men genom noggrann handtvätt bryter man effektivt och enkelt smittvägarna. Årets tema för hygienveckan är ”rena händer och rent bord”. Vid hygienveckans invigning på måndagen talade Robert Hammarstrand, kommunalråd i Göteborgs stad med särskilt ansvar för förskole- och utbildningsfrågor.
– Vi har startat ett initiativ för att säkerställa att förskolebarn och deras lärare blir utbildade i hygien. En så enkel sak som att tvätta händerna på rätt sätt är otroligt viktigt om man vill förebygga att infektioner sprids, säger Marianne Bengtsson, projektledare och hygiensjuksköterska inom HYFS-projektet vid Smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen.
Med bättre hygien i förskolorna minskar inte bara barnens sjukfrånvaro. Föräldrarna får färre vård-av-barn-dagar (VAB) och utsätts för mindre risk att själva smittas av infektioner. Samhällsnyttan är stor. Siffror från Försäkringskassan visar att kostnaden för barnens sjukfrånvaro från förskolan förra året blev 740 miljoner kronor i Västra Götaland. Motsvarande siffra för hela Sverige var 5 miljarder kronor. Med bättre hygien i förskolan kan kostnaderna minska.
Att fokus på god hygien ger resultat finns det flera exempel på. Ett av dem är Södra Särövägens förskola som förra året tog hygienveckan på allvar. Förskolan använde sig av handtvättssång, spelade teater om ”Prinsessan som inte ville tvätta händerna” och läste boken om Bassiluskan för de entusiastiska barnen. Som ett resultat sjönk sjukfrånvaron mellan september och mars från 12,5 procent till 7 procent i jämförelse motsvarande period året innan. För föräldrarna till barnen på förskolan betydde detta 99 färre VAB-dagar. På en av avdelningarna, Smultron, sjönk dessutom frånvaron för magsjuka från 3 procent till 0,4 procent eller omräknat i dagar från 57 till 7 dagar i jämförelse med året innan.
– Enkla medel ger stor förändring. Vi är många som vinner så mycket på att barn utsätts för färre smittorisker. Håller vi oss friskare kan vi vara mer på jobbet, helt enkelt. Men barnen och förskolorna kan inte göra allt. Mindre barngrupper i förskolorna skulle minska smittspridning ytterligare, och där behöver vi politikernas hjälp, säger Marianne Bengtsson.
Bättre hygien i förskolor och i hemmen leder till:
- färre infektioner
- färre fall av magsjuka
- minskad användning av antibiotika och därmed minskad risk att drabbas av multiresistenta bakterier
- ett friskare liv
Fakta
Hygienveckan genomförs i samverkan med bland andra Västra Götalandsregionens smittskyddsenhet, de sex kommunerna Göteborg, Lerum, Mark, Mariestad, Uddevalla och Ulricehamn, Rådet for bedre hygiejne, Hälsoäventyret samt en rad förskolor i kommunerna.
Initiativet till hygienveckan kommer från Danmark där Rådet för bedre hygiejne för fjärde året i rad arrangerar en nationell hygienvecka. Det är nu andra året Västra Götalandsregionen via projektet HYFS (Hygiensjuksköterska i förskolan) genomför Hygienveckan. HYFS är ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalandsregionens Smittskyddsenhet, barnhälsovården och Strama (Samverkan mot antibiotikaresistens). Projektet startade 2006 och syftar till att i samarbete med förskolor i regionen på ett lustfyllt sätt skapa bättre hygienrutiner för att minska infektionsspridning och antibiotikaanvändning.
Mer information om Hygienveckan och HYFS finns på Västra Götalandsregionens hemsida www.vgregion.se/hyfs
Media som har frågor kring hygienveckan eller HYFS eller vill besöka någon förskola som HYFS har arbetat med är välkomna att kontakta:
Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska
Smittskyddsenheten
0703-046054
marianne.l.bengtsson@vgregion.se