Varje dag smittas 15 personer av klamydia i Västra Götaland och under sommaren är det ännu fler. Måndagen den 12 september anordnar återigen Västra Götaland i samverkan med Nationella Hivrådet Klamydiamåndagen för att uppmana till testning och kondomanvändning.
Klamydiamåndagen kom till för att uppmärksamma och uppmuntra till testning av klamydia som är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar. Idag har 89 mottagningar i Västra Götaland län utökade öppettider för drop-in-testning av klamydia och en del mottagningar har flyttat sin verksamhet ut på skolor i länet.
Under sommaren har människor sex oftare och ibland med flera olika partner berättar Stefan Laack, verksamhetsutvecklare på Hivprevention Västra Götaland.
”Många använder inte kondom, vilket gör att Klamydiamåndagen blir extra viktig för att upptäcka nya fall av klamydia. Framför allt behövs fler killar och unga män nås, en grupp som inte testar sig lika ofta som tjejer och unga kvinnor”, säger Laack.
Ett av målen med Klamydiamåndagen är också att uppmuntra till ökad kondomanvändning, därför erbjuds alla som testar sig gratis kondomer. Flera skolor i Västra Götaland, bland annat Schillerska Gymnasiet i Göteborg sätter extra fokus på kondom och testning under dagen med att bland annat ha informationsbord i korridoren.
Klamydiamåndagen.se
Från nationellt håll lanseras sidan klamydiamåndag.se. Där kan man beställa en ”vit lögn” som skall fungera som en påminnelse att testa sig. Klamydiamåndagen genomförs i flera av Sveriges landsting och regioner på uppdrag av Nationella Hivrådet.
Via Hivpreventions sidor (http://www.hivprevention.vgregion.se/sv/Hiv-prevention/Informationsinsatser/Klamydiamandagen-/) kan man se vilka mottagningar i Västra Götaland som har drop-in under Klamydiamåndagen
Ytterligare fakta
Följande skolor i VGR besöks av mottagningar.
• Mölnlycke Ungdomsmottagning befinner sig på kommunens gymnasieskola
• Partille Ungdomsmottagning befinner sig på Porthälla Gymnasium för provtagning och kondomutdelning.
• Lidköpings ungdomsmottagning har aktiviteter på De la Gardie gymnasiet under dagen.
• Åmåls ungdomsmottagning har inbjudit större idrottsföreningar kvällstid till mottagningen.
Hivprevention i Västra Götaland
Enheten startades vid årsskiftet 2007/2008 och har ett regionalt uppdrag som innebär arbete med att utveckla det förebyggande arbetet mot STI (sexuellt överförbara infektioner), hiv/aids, hepatit och oönskade graviditeter.
Klamydia
Klamydia är en bakterie och många som drabbas får inga som helst symptom. Man kan vara smittad utan att veta om det själv och på så sätt sprida smittan vidare. Klamydia är vanligast i åldrarna 15 till 29 år. En obehandlad infektion gör att man är mer mottaglig för andra infektioner som hiv och kan leda till svårigheter att få barn i framtiden. Provtagning för klamydia går snabbt och är enkelt och man får svar inom en vecka. Det går även att beställa hem ett klamydiatest via klamydia.se. Ett klamydiatest är alltid gratis. Klamydia är anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Det innebär att en person som misstänker att han eller hon blivit smittad av klamydia är skyldig att testa sig. Personen måste även hjälpa till att spåra smittan och lämna uppgifter om sin/sina partner, vilket går att göra helt anonymt.
Under 2010 fick 5710 personer i Västra Götaland klamydia.
För mer information kontakta
Stefan Laack, verksamhetsutvecklare, Hivprevention i Västra Götaland
Stefan.lack@vgregion.se 0705-617540
Peter Nolskog, Bitr. Smittskyddsläkare, Smittskyddsenheten i Västra Götaland
Peter.nolskog@vgregion.se