Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-06-19 15:00


Information vid regionstyrelsens sammanträde

Regionstyrelsens sammanträde den 19 juni 2012


Regionstyrelsen sammanträdde i Vänersborg på tisdagen. Sammanträdet var det sista innan sommaren. Styrelsen fattade bland annat beslut om nytt namn på Västra Götalandsregionens egna vårdcentraler och ett program för social ekonomi. Styrelsen fick dessutom information från regiondirektören om nya villkor för Västra Götalandsregionens högsta chefer.

 

Regionens egen primärvård byter namn till Närhälsan

Närhälsan blir det nya namnet på Västra Götalandsregionens egen primärvård. Det beslutade Regionstyrelsen på tisdagen. Vårdvalet, VG Primärvård och en omorganisation av verksamheten har gjort att behovet av en egen och tydlig profil för Västra Götalandsregionens primärvård har ökat.

Det var när Västra Götalandsregionens egen primärvårdsorganisation blev konkurrensutsatt i och med att vårdvalsmodellen VG Primärvård införandes, som det uppstod ett behov av ett tydligare varumärke för verksamheten. När de tidigare fem primärvårdsförvaltningar dessutom slogs samman till en vid senaste årsskiftet blev frågan om ett nytt namn på den nya förvaltningen aktuell.

Namnet Närhälsan har primärvården själva föreslagit utifrån bland annat språkligt, juridiskt, konkurrent- och konsumentperspektiv. Namnet har testats på befolkningen i Västra Götaland med gott resultat. Några av kraven på det nya namnet har varit att det ska vara tydligt och lätt att förstå, att det ska fungera vid även vid framtida organisationsförändringar och att det ska gå att särskilja från konkurrenterna inom VG Primärvård.

När namnbytet ska ske är ännu inte bestämt men kommer troligen att påbörjas våren 2013.

Läs mer om namnbytet i pressmeddelandet från primärvården

 

Program för social ekonomi

Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att anta ett program för social ekonomi i Västra Götaland. Programmet, som är en del av genomförandet av Vision Västra Götaland – Det goda livet, ska främja den sociala ekonomin och dess aktörer samt stärka den sociala ekonomins roll för tillväxt och utveckling i länet. Målgrupper för programmet är föreningar, kooperativ, nätverk, sociala företag och stiftelser samt offentlig förvaltning och stödstrukturer för den sociala ekonomin.

Programmet pekar ut sex insatsområden som ska främja den sociala ekonomin och dess betydelse för utvecklingen i Västra Götaland. Målet för insatserna är att driva på och öka takten i utvecklingsprocesserna.

Den sociala ekonomin är ett samlingsnamn för icke kommersiella, ideella verksamheter som har samhälls- eller medlemsnytta som främsta drivkraft och som varken är privata eller offentliga. Socialt inriktade ideella organisationer finns inom flera samhällsområden, till exempel inom det sociala området, inom hälso- och sjukvård, integration och kultur samt inom folkbildning, ungdomsarbete och trossamfund.

 

Nya chefsvillkor i Västra Götalandsregionen

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin har nu tagit beslut om nya villkor för de högsta cheferna i Västra Götalandsregionen.
– De nya villkoren är ett resultat av en översyn som inleddes redan i slutet av förra året, eftersom jag vill ha en tydlighet i vad som ska gälla för olika chefsgrupper, säger Ann-Sofi Lodin, som den 19 juni presenterade villkoren för regionstyrelsen.

Regiondirektörens närmaste chefer är förvaltningschefer och stabschefer. Det kommer framöver att finnas två alternativa anställningsformer för dessa – antingen ett anställningsavtal för högre chefstjänstemän, så kallat VD-avtal, eller en vanlig tillsvidareanställning. I ett "VD-avtal" görs undantag från lagen om anställningsskydd och arbetstidslagen, och ett sådant avtal ger därför ekonomisk kompensation för detta.
– De som kan få "VD-avtal" är de som anses ha en motsvarande företagsledande ställning, det vill säga ansvarar för stora förvaltningar eller har särskilt strategiska regionövergripande befattningar, förklarar Ann-Sofi Lodin.
Till den här gruppen hör till exempel sjukhusdirektörerna för de största sjukhusen, primärvården, folktandvården, regionutvecklingsdirektör, personaldirektör och hälso- och sjukvårdsdirektör. Totalt handlar det om 13 befattningar. Övriga ledande chefer anställs på samma sätt som andra medarbetare.

Särskilt reglering vid uppsägning

Ett "VD-avtal" innehåller också regler kring vad som gäller vid en uppsägning från arbetsgivarens sida. Här är de nya villkoren stramare än tidigare. Uppsägningstiden är som tidigare sex månader, och en särskild ersättning kan ges utöver detta men maximalt i 12 månader.
– Avgångsvederlaget ska dessutom samordnas med eventuell ny inkomst från Västra Götalandsregionen, säger Ann-Sofi Lodin.

Rådgivande grupp

Vid sitt sammanträde den 19 juni tog regionstyrelsen beslut om att inrätta en formell, rådgivande grupp för att ge stöd till regiondirektören vid anställningar av direkt underställda chefer. Gruppen består av regionstyrelsens ordförande och vice ordförande, och vid behov kan även presidierna från berörd nämnd eller styrelse ingå i gruppen.
– Jag är den som anställer men det ger en trygghet för mig att ha gjort en avstämning av villkoren innan jag skriver på avtalet. Jag är van vid det arbetssättet från det privata näringslivet, säger Ann-Sofi Lodin.

Fakta: I anställningsavtalet för chefer regleras lön, uppsägningsvillkor, pensionsvillkor, eventuella bisysslor och uppdrag inom arbetstidens ram samt tjänstebil. Den enda chefsbefattningen som tillsätts av politikerna är just regiondirektören, som alltså har regionstyrelsens ordförande som sin chef.

 

Styrelsens övriga beslut i korthet

Vid sammanträdet fattade styrelsen beslut i sammanlagt 26 ärenden. Däribland om fyra nya policyer, yttranden om fyra motioner samt yttrande över förstudie om en tvärförbindelse mellan E20 och väg 40 i östra Göteborg.



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofie Lodin 0706-32 11 65. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och Jonathan Neselrot 0722-02 59 22


Läs meddelandet som PDF