Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-03-27 16:15


Regionstyrelsen 27 mars

Pressmeddelande efter regionstyrelsen


Åtgärder för en ekonomi i balans

(Ärende 5) Västra Götalandsregionen står inför flera utmaningar. Därför genomförs nu en rad åtgärder för att uppnå ekonomisk balans under 2012 och 2013. Regionstyrelsen ställer sig bakom den föreslagna inriktningen.

Västra Götalandsregionen måste uppnå ekonomisk balans för att kunna möta de utmaningar man står inför, både inom sjukvården och kollektivtrafiken. Nu har regiondirektör Ann-Sofi Lodin presenterat en lägesrapport för regionstyrelsen. Lägesrapporten innehåller både en bedömning av pågående åtgärdsprogram för framförallt sjukhusen samt förslag till regionövergripande åtgärder för att på längre sikt komma till rätta med sjukvårdens utmaningar.

Långsiktighet krävs

- Västra Götalandsregionens och verksamheternas prioritering måste i nuläget ligga på ekonomi i balans samt utveckling och regiongemensamt ansvar för att hitta nya arbetsformer inom vården. Nu skapar vi möjligheter att fokusera på detta och det krävs långsiktighet för att vi ska nå de uppsatta målen, säger Ann-Sofi Lodin.

Både NU-sjukvården och Södra Älvsborgs Sjukhus behöver ytterligare ett år på sig för att kunna genomföra nödvändiga åtgärder. Vad gäller Kungälvs sjukhus görs bedömningen att de behöver tillföras extra pengar för att klara sin obalans.

Regionstyrelsen ställer sig bakom den redovisade inriktningen och föreslår bland annat att regionfullmäktige beslutar att:
• tillföra regionstyrelsen 90 miljoner kronor 2012 för att säkerställa tillgängligheten till planerad vård framförallt inom ortopedi och ögonsjukvård.
• låta NU-sjukvården och Södra Älvsborgs Sjukhus överskrida budget 2012 med upp till 100 miljoner kronor respektive 130 miljoner kronor.
• tillföra Kungälvs sjukhus 30 miljoner kronor.

Lokala åtgärdsplaner

I regiondirektörens lägesrapport presenteras lokala åtgärdsplaner som redovisar en sammanlagd bedömd ekonomisk helårseffekt på 670 miljoner kronor. Planerna innehåller åtgärder inom områden som personalreduceringar, lägre utnyttjande av bemanningsföretag, färre vårdplatser, mindre köp av extern vård samt effektiviseringar inom läkemedelsområdet. För att klara hela den bedömda obalansen, på 850-900 miljoner kronor behöver ytterligare åtgärder tas fram och genomföras.

Regiongemensamma åtgärder

Regiondirektören har också startat regiongemensamma aktiviteter som ska stödja de lokala förvaltningarna i arbetet med att sänka kostnaderna.

- Gemensamt för arbetet har varit ökad samordning och samverkan utifrån ett hela regionen-perspektiv. Ansvaret för ekonomi och verksamhet ligger hos respektive förvaltning, men regionen behöver ta ett större gemensamt ansvar för ekonomin, både nu och i framtiden. Dels för att skapa bättre förutsättningar att fortsätta utveckla verksamheter och dels för att skapa nya arbetsformer inom givna ekonomiska ramar, säger Ann-Sofi Lodin.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. Beslutet avgjorde genom votering.


 

Årsredovisning 2011 – ett händelserikt år

(Ärende 1) Västra Götalandsregionen präglades av flera stora händelser under 2011. Omvalet den 15 maj innebar omställningar inom politiken och en försenad budget. Dessutom tog Västra Götalandsregionen över ägandet av Västtrafik AB. Det totala ekonomiska resultatet visade på ett underskott, däremot visade verksamheternas egna resultat på ett överskott.

Årets resultat för Västra Götalandsregionen blev minus 858 miljoner. Räknar man bort den sänkta kalkylräntan hamnar däremot resultatet på plus 124 miljoner. Läs mer om det ekonomiska resultatet i pressmeddelandet om bokslutskommunikén från den 15 februari 2012.

Återhämtningen i världsekonomin kom av sig under hösten och den svenska ekonomin försvagades. För Västra Götalandsregionens blev utvecklingen ändå bättre än förväntat. Investeringsnivån blev under 2011 den högsta hittills i regionens historia. Totalt investerades 2,5 miljarder kronor i fastigheter och utrustning.

Omvalet

Valet till regionfullmäktige 2010 överklagades och valprövningsnämnden beslutade att valet skulle göras om. Tydliga effekter av omvalet var att valdeltagandet sjönk från 80 procent till 44 och att Sjukvårdspartiet som 2010 valdes in i fullmäktige fick lämna. Inget parti eller politisk konstellation fick majoritet och en politisk ledning bildades av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Tillsammans fick de 73 av fullmäktiges 149 mandat.

Ansvar för kollektivtrafiken

I februari godkände regionfullmäktige förslaget från Västtrafik AB att köpa in elva pendeltåg och sex regiontåg och i april blev det klart att Västra Götalandsregionen vid årsskiftet skulle bli ensam ägare till Västtrafik. Västra Götalandsregionen blev också kollektivtrafikmyndighet enligt den nya lag som trädde i kraft 1 juli. I september togs beslut om att fem primärvårdsstyrelser vid årsskiftet skulle bli två. En styrelse bildades för VG Primärvård och en för övrig primärvårdsverksamhet.

De flesta målen uppnåddes

De allra flesta av regionfullmäktiges prioriterade mål under 2011 har nästan eller helt uppnåtts. Till exempel har nyföretagandet ökat i länet, jämt fördelat mellan kvinnor och män. Andelen som reser kollektivt istället för med bil har ökat. Energiförbrukningen i Västra Götalandsregionens verksamheter har minskat liksom användningen av fossil energi i länet. 

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner årsredovisningen för 2011.

 

Förslag till nya patientavgifter

(Ärende 3 & 4) Regionstyrelsen föreslår att högkostnadsskyddet för öppen hälso- och sjukvård höjs från 900 till 1100 kronor från och med 1 juni i år. Västra Götalandsregionen skulle därmed följa det beslut som riksdagen tog tidigare i år. Styrelsen föreslår också att patientavgiften för så kallade telefonrecept tas bort för samtliga vårdgivare. Avgiften har tidigare tagits bort för vårdgivare som ingår i vårdvalsmodellen VG Primärvård.

Regionstyrelsen föreslår även att patientavgiften för läkarbesök på akutmottagning höjs från 300 till 350 kronor för personer som fyllt 20 år. En höjning föreslås också av patientavgiften för besök hos sjukgymnast och arbetsterapeut från 80 till 100 kronor. De föreslagna höjningarna beräknas ge Västra Götalandsregionen intäkter på 20 miljoner kronor.

Vidare föreslås också att patienten måste lämna återbud till ett bokat besök senast 24 timmar innan avtalad tid. Detta för att vårdgivaren ska ha en rimlig möjlighet att boka in en ny patient. I annat fall tas ordinarie patientavgift ut. I dag gäller återbud dagen innan. Beslut tas i regionfullmäktige.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverade sig mot besluten till förmån för egna yrkanden. 


Läs om samtliga ärenden från regionstyrelsens sammanträde


Kontaktperson: Ann-Sofi Lodin, regiondirektör - 070-632 11 65
Mats Friberg, ekonomidirektör, 0709-50 41 31 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Jonathan Neselrot, pressekreterare, 0722-02 59 22


Läs meddelandet som PDF