Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-20 20:00


Regionfullmäktige - budget för 2012 fastslagen


Regionfullmäktiges tvådagarssammanträde den 19 och 20 är slut. Dagarna har främst präglats av den 13 timmar långa budgetdebatten som resulterade i att fullmäktige fastslog Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag till budget för 2012.

Förutom budgetbeslutet fattade fullmäktige även beslut om bland annat kompletteringar i krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård, en ny politisk organisation med två styrelser för primärvården, 55 miljoner kronor i bidrag till byggandet av Marieholmstunneln i Göteborg, IT-strategi för Västra Götalandsregionen och Miljöpolitiskt program.

På måndagen delades Västra Götalandsregionens kulturpris 2011 på 100 000 kronor ut till skådespelaren Birgitta Andersson. Se separat pressmeddelande 

 

Budgeten för 2012

Västra Götalandsregionen ska det kommande året investera nära tre miljarder kronor i fastigheter, utrustning och tåg. Regionfullmäktige har nu ställt sig bakom den politiska ledningens budgetförslag för 2012.

Regionfullmäktige har nu slagit fast Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets förslag till budget för 2012. Det innebär bland annat att man avsätter 2,8 miljarder kronor till investeringar i fastigheter, utrustning och tåg. De stora satsningarna kommer att kräva, att Västra Götalandsregionen lånar tre miljarder kronor för att täcka kortsiktiga variationer i likviditeten, det vill säga betalningsförmågan.

Oförändrad skattesats

Skattesatsen – 10 kronor och 45 öre – blir oförändrad under nästa år. När Västra Götalandsregionen blir ensam ägare till Västtrafik (1 januari 2012) kommer en skatteväxling medföra att skattesatsen höjs med 43 öre. Detta påverkar dock inte invånarna tack vare att den kommunala skatten samtidigt sänks.

Budgeten är underbalanserad och beräknas medföra ett underskott, minus 118 miljoner kronor. Regionstyrelsen räknar dock med att uppnå balans till år 2014.

Enligt den politiska ledningen måste den föreslagna budgeten ses i ljuset av att de ekonomiska prognoserna för de kommande åren är osäkra. Utvecklingen kan få stora effekter på den svenska ekonomin och därmed på regionens skatteintäkter.

Beslutet avgjordes genom votering. 73 ledamöter röstade ja till regionstyrelsens förslag att fastslå Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets budget för 2012. 38 ledamöter röstade till förmån för moderaternas förslag. 37 ledamöter avstod från att delta i den sista omröstningen till förmån de egna budgetförslagen.

Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. 

 

Regionfullmäktige gick att följa direkt via närradio, webb-radio och webb-TV. Texter om besluten har publicerats på Västra Götalandsregionens hemsida där det även går att se webb-tvsändningen i repris på www.vgregion.se/rf.
 



Kontaktperson: Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och Jonathan Neselrot 0722-02 59 22.


Läs meddelandet som PDF