Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-04-15 17:20


Regionfullmäktige den 15 april


Ändringar i den politiska organisationen 2015-2018

Det blir förändringar i Västra Götalandsregionens politiska organisation efter regionvalet. Det beslutade politikerna i regionfullmäktige när de samlades i Vänersborg på tisdagen. De största förändringarna är att det inrättas en ny hälso- och sjukvårdsstyrelse och att de tolv hälso- och sjukvårdsnämnderna blir fem.

Att beslutet om förändringarna har tagits nu beror på att förutsättningarna för hur politikerna ska organisera sig ska vara klara i god tid före valet i höst. Det är politikerna själva som har föreslagit förändringarna. Utgångspunkten har varit att den politiska styrmodellen ska bli enklare och tydligare och klara kraven på god representativitet samtidigt som man velat förbättra samordningen.

Dagens beslut i fullmäktige innebär bland annat att:

  • Den grundläggande utformningen av den politiska organisationen inte förändras.
  • Styrmodellen även fortsättningsvis ska organiseras utifrån beställare, utförare och ägare.
  • Hälso- och sjukvårdsutskottet avskaffas och en ny styrelse för hälso- och sjukvård inrättas.
  • Dagens tolv hälso- och sjukvårdsnämnder blir fem och följer geografiskt valkretsarna i Västra Götaland.
  • Regionutvecklingsnämnderna, kommittéerna samt nämnderna för gemensam service är oförändrade.
  • Det bildas en gemensam styrelse för de sju folkhögskolorna.

 

Årsredovisning 2013 och ansvarsfrihet

Västra Götalandsregionens årsredovisning för 2013 godkändes av regionfullmäktige på tisdagen. Verksamhetens ekonomiska resultat blev ett överskott på 566 miljoner kronor, men på grund av att räntan för pensionerna sänktes, ökade kostnaderna så att det totala årsresultatet blev ett minus på 301 miljoner kronor. Samtidigt uppnåddes de flesta av regionfullmäktiges prioriterade mål.

Vid sammanträdet behandlades även revisorskollegiets revisionsberättelser över Västra Götalandsregionens verksamhet under 2013. Efter rekommendation från revisorerna beslutade regionfullmäktige att bevilja ansvarsfrihet för samtliga nämnder och styrelser och deras ledamöter för år 2013.

Läs mer om årsredovisningen i pressmeddelandet från regionstyrelsen den 25 mars.
 

Västra Götalandsregionens interna miljöstipendiater 2014

Mindre matsvinn och mer ekologisk mat och minskade fossila utsläpp från bilar, byggnader och tvätteri. Det är miljöinsatser från Västra Götalandsregionens verksamheter som belönats med organisationens interna miljöstipendium.

Anställda som gjort något extra för miljön inom Västra Götalandsregionens verksamheter tilldelades i samband med regionfullmäktiges sammanträde 10 000 kronor vardera av stipendiesumman på totalt 50 000 kronor. Totalt var tretton personer eller verksamheter nominerade. 

Syftet med stipendiet är att lyfta fram värdefulla miljöinsatser från medarbetarna och att sprida goda exempel och kunskap för att inspirera andra. 

Västra Götalandsregionens interna miljöstipendiater 2014:

• Kristina Sjöholm, Kungälvs sjukhus, Regionservice
• Produktionskök och restauranger, Regionservice
• Tvätteriet Alingsås, Regionservice
• Miljöledningsgruppen, Område 2, Sahlgrenska universitetssjukhuset
• Peter Ljungberg och Hans Kardell, Västfastigheter, Falköpings sjukhus

Läs mer i pressmeddelandet från miljösekretariatet.

 

Övriga beslut

Regionfullmäktige fattade även beslut om översyn av bolagsordningar, delegering av energiinvesteringar, mottagande av testamente samt om motioner om utökat fritidskort, och kompetensutveckling för anställda mm. Vid sammanträdet besvarades fyra interpellationer, sju frågor. Ledamöterna lämnade in 3 motioner om att utreda undersköterskors och sjuksköterskors arbetsuppgifter, om lustfyllda mellanmål för svårt sjuka barn och om vårdkoordinator för patienter med psykisk ohälsa.

För övriga beslut under dagens sammanträde se: Västra Götalandsregionens hemsida

Sammanträdet gick under dagen att följa med webb-TV/-radio via Västra Götalandsregionens hemsida. TV-sändningen går att se och lyssna på i repris från och med onsdag förmiddag den 16 april på www.vgregion.se/webb-tv



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF