Fortsatta förhandlingar med SOS Alarm om prioritering och dirigering av ambulanser
Regionstyrelsen vill fortsätta förhandlingarna med SOS Alarm om prioritering och dirigering av ambulanser. Avsikten är att nå en förlängning av det avtal som finns idag.
SOS Alarm ansvarar på statens uppdrag för larmnumret 112 i hela landet.
På uppdrag av Västra Götalandsregionen sköter SOS Alarm också prioritering och dirigering av ambulanser. Bolaget sköter också dirigering av liggande sjuktransporter på vissa tider.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har tidigare beslutat att VGR ska ta över dirigeringen av liggande sjuktransporter på alla tider, samt även prioriteringen.
När det gäller dirigeringen av ambulanser har avsikten varit att förlänga avtalet med SOS Alarm. Förhandlingarna har dock inte resulterat i ett förlängt avtal, och till dagens sammanträde i regionstyrelsen fanns ett förslag att Västra Götalandsregionen skulle ta över även dirigeringen i egen regi.
I regionstyrelsen ställde sig dock samtliga partier bakom ett yrkande som innebär att förhandlingarna med SOS Alarm ska återupptas. Inriktningen är att dagens avtal med SOS Alarm förlängs i 18 månader, ett avtal som omfattar både prioritering och dirigering.
Kontakt: Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, 070-837 78 53
Länk till yrkandet
Klimatväxling kan minska Västra Götalandsregionens klimatpåverkan
Sju miljoner kronor per år till internt klimatarbete. Det kan bli resultatet av ett internt program för klimatväxling för Västra Götalandsregionens nämnder, styrelser och bolag. Regionstyrelsen förslår att regionfullmäktige beslutar att införa programmet 2016. Syftet är att ge ekonomiska incitament för mindre klimatbelastande resor i verksamheterna.
Klimatväxling är ett sätt att kompensera för de koldioxidutsläpp som tjänsteresorna orsakar genom att finansiera åtgärder i Västra Götalandsregionens miljöprogram för att minska organisationens totala klimatpåverkan. Ju bättre resepolicy och riktlinjer följs av förvaltningarna, desto mindre blir avgiften för klimatväxling.
Bilresorna har minskat men flygresorna ökat
Tjänsteresorna med bil har minskat med 15 % sedan 2009 i Västra Götalandsregionens verksamheter. Det bero till stor del på teknik för resfria möten. År 2013 kördes 2,3 miljoner mil varav 40 % i privata fordon. Tjänsteresorna med flyg har ökat med 7 % sedan 2009. och uppgick 2013 till 1,6 miljoner mil.
Avgift per mil eller per flygsträcka
Klimatväxlingen ska gå till så att anställdas och politikers tjänsteresor med privata bilar beläggs med en avgift på 3 kronor per mil eller cirka 1,50 kronor per kilo koldioxid. För flygresor föreslås fasta belopp; för enkelresor inrikes 250 kronor, utrikes i Europa 500 kronor och övriga världen 1 000 kronor enligt en överslagsberäkning för utsläppen per sträcka.
- Hade Västra Götalandsregionen klimatväxlat år 2013 hade avgifterna givit drygt sju miljoner kronor till åtgärder för klimatomställning, säger Helena L Nilsson, miljöchef på Västra Götalandsregionen.
Listade klimatåtgärder
De avgifter som samlas in ska användas för klimatåtgärder som finns listade i Västra Götalandsregionens nuvarande miljöprogram 2014-2016, och kommande. Exempel på åtgärder är ambulans- och sjuktransporter som körs med förnybara drivmedel och åtgärder för kollektivtrafikresande.
Erfarenheterna från landsting och kommuner som redan har infört klimatväxling visar att resorna har minskat totalt och andelen mer klimatsmarta tjänsteresor har ökat, till exempel med fordon som körs på förnybara drivmedel.
Kontakt:
Jenny Sjöstedt, miljöstrateg, miljöavdelningen, Koncenkontoret, 010-441 40 26
Kristina Jonäng (C) ordförande miljönämnden, 0708-67 16 21
Pressmeddelande från Grönblå samverkan
Göteborgs botaniska trädgård får nya utbildningslokaler
Regionstyrelsen beslutade att nya lokaler ska byggas för utbildning i Göteborgs botaniska trädgård.
Skolverksamheten i Botaniska trädgården är mycket populär och används av skol- och förskoleverksamheter, folkhögskolor och universitetsutbildningar. Varje år deltar cirka 10 000 elever i olika aktiviteter. Dessutom får Botaniska varje år ett stort antal förfrågningar om konferens- och möteslokaler från både offentliga och privata aktörer.
Den nya byggnaden kommer att bli 150 kvadratmeter stor och bland annat innehålla ett uteklassrum på 40 kvadratmeter. Bygganden blir ett så kallat passivhus och som uppförs med naturliga materialval och som passar in i omgivningen. De nya lokalerna ersätter dagens tillfälliga skolbyggnad som från början var kaffestuga men som nu är mögelskadad och därför kommer att rivas. Byggnationen av de nya skollokalerna beräknas kosta närmare fem och en halv miljoner kronor.
Pressmeddelande från Grönblå samverkan
Alla besluten vid sammanträdet i korthet
Kommentarer till samanträdet kan finnas på partiernas hemsidor
Handlingar till sammanträdet
Regionstyrelsens ledamöter