Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2015-02-10 13:50


Regionstyrelsen den 10 februari


Nya städrutiner ska minska vårdrelaterade infektioner

Regionstyrelsen beslutade på tisdagen om en ny regiongemensam riktlinje för städningen i Västra Götalandsregionens vårdlokaler. Målet är förbättra städningens kvalitet och minska risken för vårdrelaterade infektioner. Både vård- och servicepersonal berörs av de nya riktlinjen.

Bakgrunden till riktlinjen är Västra Götalandsregionens löpande arbete med att förbättra vården och patientsäkerheten men även regionfullmäktiges uttalade mål att minska de vårdrelaterade infektionerna. Det har också kommit nya nationella rekommendationer för städning av vårdlokaler för att hindra och minska smittspridningen inom vården, rekommendationer som Västra Götalandsregionen nu tagit hänsyn till.

Den nya riktlinjen gäller all städning. Den innehåller tydliga ansvarsgränser för vem som ska göra vad och hur ofta det ska städas. Exempelvis ska det framöver, i lokaler där man bedriver patientarbete, städas en gång om dagen, även på helgerna, och i lokaler som många delar på, till exempel hygienrum, ska det städas flera gånger per dag.

Införande under tre år

Under de tre år som införandet av riktlinjen kommer att ta, ska servicepersonal och sjukvårdspersonal utbildas och nya regiongemensamma checklistor och instruktioner tas fram. Dessutom ska det faktiska städresultatet och hur riktlinjen efterlevs följas upp.

Grunden för den nya regionala riktlinjen är nationella lagar och rekommendationer som exempelvis det specificerade kravet på god hygienisk standard i hälso- och sjukvårdslagen och tandvårdslagen som infördes 1 juli 2006 samt SIV, de vårdhygiensiska riktlinjerna och rekommendationerna för städ- och vårdpersonal.

Kontaktpersoner: Claes-Håkan Björklund, regionchefläkare, 0702-02 93 14 samt Eva Arrdal, ägarstyrningsdirektör, 0705-62 98 50

 

Friskvårdsbidrag på minst 1200 kronor till alla anställda

Regionstyrelsen beslutade att införa ett en enhetlig lägsta nivå på friskvårdsbidrag på minst 1200 kronor per år till alla anställda i Västra Götalandsregionen.

Fördelarna med att standardisera nivån för friskvårdsbidraget är flera, dels stärks känslan av att arbeta hos en gemensam arbetsgivare, viket blir särskilt tydligt för de medarbetare som flyttar mellan olika förvaltningar/bolag. Dels vill Västra Götalandsregionen stödja sina medarbetare att leva ett hälsosamt liv. Ett annat syfte är att stärka attraktiviteten för Västra Götalandsregionen som arbetsgivare och minska sjukskrivningstalen.

Idag varierar friskvårdsbidraget inom Västra Götalandsregionen mellan 0 kr/år till 3000 kr/år beroende på förvaltning. Ungefär 25-30 procent av alla anställda nyttjar dagens bidrag. Regionstyrelsen hoppas på att dagens beslut kan innebära fler nyttjar friskvårdsbidraget.

Regionstyrelsen beslutade också att ta fram en aktivitetskatalog för de aktiviteter som kan ingå i friskvårdsbidraget.

Lägstanivån på 1200 kronor ska vara genomförd senast 1 januari 2017.

 

Detaljbudget för regionstyrelsen och regionfullmäktige

Regionstyrelse har fastställt detaljbudgeten för 2015 för regionstyrelsen och regionfullmäktige. Detaljbudgeten utgår från de mål och de uppdrag som regionfullmäktige lämnat till regionstyrelsen i samband med att budgeten beslutades.

Regionstyrelsens övergripande mål är:
• En starkare region med fortsatt satsning på kollektivtrafiken
• Framtidstro och arbetsro inom hälso- och sjukvården
• Ökat fokus för psykiskt välbefinnande
• Kraftfullt miljöarbete
• Ett friare kulturliv
• Attraktivare arbetsgivare

Under 2015 prioriteras en fortsatt modernisering av IS/IT-systemen för hälso- och sjukvård, genomförande av e-hälsa och fortsatta satsningar på ordnat införande av nya metoder inom medicin och diagnostik.

Ett annat viktigt område är att trygga den långsiktiga kompetensförsörjningen. VGR har tagit fram en kompetensförsörjningsstrategi för hälso- och sjukvården med tydligt fokus på ST-styrning och uppgiftsväxling.

Av detaljbudgeten framgår också att VGR stärker och utvecklar samarbetet med regionala, nationella och internationella aktörer. Fortsatt fokus krävs på regionfrågan, klimatarbetet, bättre järnväg till Oslo och vissa samordningsfrågor i hälso- och sjukvården.

Regionstyrelsen fastställde också budgetramen för hälso- och sjukvårdsstyrelsen och beslutade att omfördela regionbidraget från hälso- och sjukvårdskottet.

 

Bokslutskommuniké 2014

Vid sammanträdet fick regionstyrelsen information om Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat för 2014 då bokslutskommittén presenterades. Resultatet blev ett minus på 175 miljoner kronor. Resultatet är 374 miljoner bättre än det budgeterade underskottet.

Bokslutskommunikén är en första presentation av resultatet för 2014. En mer heltäckande ekonomisk redovisning ges i årsredovisningen där också regionfullmäktiges mål och uppdrag redovisas. Årsredovisningen presenteras för regionstyrelsen den 17 mars och regionfullmäktige den 14 april. I samband med årsredovisningen fastställs även bokslutsdispositioner och ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2014.

Bokslutskommunikén

Regionstyrelsens beslut i korthet

 

Politiska kommentarer

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på de politiska partiernas hemsidor.

Partier med representation i Västra Götalandsregionen.


 



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706-32 11 65. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, 0730-98 48 00.
Presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF