Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-11-16 14:00


Regionstyrelsen den 16 november i korthet


Vid regionstyrelsens sammanträde i Vänersborg den 16 november fattade styrelsen bland annat beslut om en ny personalvision, ledamöter och ersättare i regionstyrelsens utskott, ändringar av den politiska organisationen samt budget för 2011.

 

FULLMÄKTIGEÄRENDEN

Regionstyrelsens beslut i fullmäktigeärenden är rekommenationer till beslut i regionfullmäktige där det slutgiltiga beslutet fattas.

Beslut om budgeten för 2011

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att budgeten för 2011 som togs i juni ska gälla med några kompletteringar.

Läs mer i pressmeddelande

Tre nya reglementen för styrelse och nämnder

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anta nya reglementen för Naturbruksstyrelsen, Fastighetsnämnden och Servicenämnden enligt förslag.

Ändringarna innebär bland annat att nuvarande Gymnasiestyrelsen byter namn till Naturbruksstyrelsen, och att styrelsen får politiskt tillsatta ledamöter (försöksverksamheten med opolitisk styrelse upphör).

För fastighetsnämnden och servicenämnden innebär förändringarna bland annat ett tillägg om information till regionstyrelsen i strategiska frågor inom respektive område. Dessutom ska fastighetsnämnden aktivt verka för ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning.

Beslutet innebär även en justering av antal ledamöter och ersättare i styrelserna för Västra Götalandsregionens folkhögskolor.

Ny personalvision för Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen antog vid dagens sammanträde förslaget till Personalvision 2021. Visionens syfte är att beskriva hur Västra Götalandsregionens anställda ska fungera tillsammans och bäst leva upp till organisationens uppdrag – att bidra till invånarnas hälsa, trygghet och framtidstro.

Läs mer i pressmeddelande

Revers till Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag

Enligt nya principer för landstingens och regionernas skulder till LÖF, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbolag AB, ska Västra Götalandsregionens nuvarande skuld till LÖF regleras genom en revers på hela det nuvarande skuldbeloppet, 1 010 miljoner kronor. Försäkringsbolaget hanterar landstingens och regionernas ersättningar för patientskador.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om att utfärda en revers för Västra Götalandsregionens skuld till LÖF på 1 010 miljarder kronor.

Satsning på solenergi ska utredas

Birgitta Losman (MP) förslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska arbeta fram en plan för systematisk ökning av användning av solenergi inom de egna verksamheterna. Idag finns mindre installationer och frågan undersöks men det finns inte ett systematiskt arbete.
 
Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att bifaller motionen genom att ge uppdraget att utreda en systematisk ökning av solenergi i Västra Götalandsregionens egna verksamheter. En sådan satsning kan även bidra till Västra Götalandsregionens profil som föregångare i hållbarhetsfrågor och driva utvecklingen för ett oberoende av fossila bränslen i Västra Götaland.

Motion om inriktning för hållbar turism besvarad

I en motion föreslår Stefan Kristiansson med flera (MP) att Västsvenska Turistrådet ska få större möjlighet att utveckla inriktningen mot hållbar turism och för detta ändamål använda de fyra miljoner kronor som tidigare öronmärkts för en satsning på flyget för Göteborg Plus.

I sitt beslutsunderlag till fullmäktige anser regionstyrelsen att motionen är besvarad med regionutvecklingsnämndens och Västsvenska turistrådets yttranden som pekar på att Västsvenska Turistrådet redan idag arbetar för en långsiktigt hållbar turist- och besöksnäring.

I samband med beslutet gjordes tillägg att regionstyrelsen ska få information om hur Västsvenska Turistrådet arbetar med olika transportslag. Beslutet om tillägget togs efter votering med röstsiffrorna sju för tillägget och sex som inte ville godkänna tillägget.

Regionen vill göra det möjligt för fler volontärer i vården

Conny Brännberg (KD) har i en motion föreslagit att Västra Götalandsregionen ska ta fram ett regelsystem för överenskommelser med det civila samhället för att göra det möjligt för volontärer att bli mer delaktiga i hälso- och sjukvården.

Enligt motionen skulle människor som utför ideellt arbete vara ett värdefullt komplement och en förstärkning till det professionella arbete som regionens anställda utför. Conny Brännberg menar dock att det idag finns en rad hinder för att volontärarbetet ska kunna utvecklas, även om stödföreningar, brukar- och frivilligorganisationer utför volontärinsatser i anknytning till Västra Götalandsregionens verksamheter.

Regionstyrelsen beslutade i ett förslag till regionfullmäktige att motionen ska bifallas och att regionstyrelsen får i uppdrag att utarbeta ett regelsystem i enlighet med motionens intentioner.

Motion om utveckling av grön rehabilitering delvis bifallen

Maria Abrahamsson (M) och Monica Selin(KD) har i en motion lämnat flera förslag till hur grön rehabilitering kan utvecklas.

Regionstyrelsen beslutade föreslå att regionfullmäktige delvis bifaller motionen och tar initiativ till samarbetsprojekt och medverkar till att sprida goda exempel för öppna upp för grön rehabilitering i hela Västra Götaland.

Regionstyrelsen vill däremot avslå motionärernas förslag om att utreda en certifiering för de aktörer som vill erbjuda grön rehabilitering.

Utredning om ökat samarbete för bättre rutiner vid självmordsförsök

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige bifaller Monica Selins (KD) motion till regionfullmäktige om att Västra Götalandsregionen ska undersöka hur ett samarbete mellan bland andra Västra Götalandsregionen och kommunerna kan ge bättre rutiner i samband med självmord och självmordsförsök. Detta för att utveckla det förebyggande arbetet och minska antalet självmord.

Motion om internetuppkoppling till unga som vårdas på sjukhus avskrivs

I en motion till regionfullmäktige har Rigmor Salomonsson (V) föreslagit att Västra Götalandsregionen ska utreda förutsättningarna för att barn och ungdomar ska få tillgång till internetuppkoppling när de vårdas vid regionens sjukhus.

På begäran från motionärens partikansli beslutade regionstyrelsen föreslå att fullmäktige avskriver motionen på grund av allt för lång handläggningstid.

Trängselskatt en gång per 60 minuter och mindre zon

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att yttra sig till trafikverket över utformningen av den planerade trängselskatten i Göteborg. I yttrandet föreslår Västra Götalandsregionen att det geografiska området ska minskas enligt det förslag som kallas skatteområde Gul och att den så kallade flerpassageregeln ska vara 60 minuter.

Skatteområde Gul innebär att ett mindre område på Hisingen ingår i zonen för trängselskatt men att effekten för intäkter, minskad trängsel och minskad miljöpåverkan blir likvärdigt med det tidigare förslaget kallat Blå. Med skatteområde Gul blir det dessutom färre betalstationer och zonen har bättre förutsättningar att uppfattas som enkel och logisk.

Västra Götalandsregionen förordar också en flerpassageregel på 60 minuter. Det innebär att om man med bil passerar flera betalstationer inom 60 minuter, kommer bilen bara att beskattas en gång.

I sitt yttrande vill Västra Götalandsregionen med hänsyn till konkurrensaspekter att även utländska fordon ska kunna beskattas.

Förslag till förändringar i den politiska organisaitonen

I ett förslag till regionfullmäktige anger regionstyrelsen ändringar och kompletteringar i den politiska organisationen för den kommande mandatperioden. Beslutet innebär bland annat att fastighets- och servicenämnderna framöver ska ha presidier med tre ledamöter och att nämnderna får vardera elva ordinarie ledamöter och fem ersättare.

Regionstyrelsen föreslår vidare att ett förslag till kollektivtrafiknämnd ska tas fram. Dessutom blir det förändringar i antalet ersättare i styrelserna för folkhögskolorna.

Läs mer i pressmeddelande

Regionstyrelsen godkände köpet av ”Vita huset” i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige godkänner det avtal som innebär att Västra Götalandsregionen köper fastigheten Göteborg Gullbergsvass 703:56, det så kallade ”Vita Huset”, av Göteborgs kommun för 88 miljoner kronor. I avtalet ingår även en eventuellt tillkommande köpesumma på 650 kronor per kvadratmeter för byggrätt på fastigheten.

Västra Götalandsregionen planerar att bygga om det tidigare stationshuset samt bygga till fastigheten i syfte att samla den egna Göteborgsbaserade administrativa verksamheten till en adress i centrala Göteborg. I fastigheten planeras möteslokaler och en arbetsplats för 900 personer.

Det så kallade ”Vita huset” byggdes som stationshus för Berslagsbanan intill centralstationen i Göteborg men har sedan järnvägen förstatligades och persontrafiken flyttades till centralstationen använts för olika administrativa verksamheter.

 

STYRELSEÄRENDEN

Styrelseärendena är de ärenden som regionstyrelsen har regionfullmäktiges mandat att själva fatta beslut om.

Detaljbudget för fullmäktige och styrelse

Regionstyrelsen beslutade godkänna förslaget till detaljbudget 2011 för regionfullmäktige, regionstyrelsen och dess förvaltning, den nya kommittén för rättighetsfrågor samt arkivnämnden.

Beslutet innebär också ett uppdrag till regiondirektören att närmare precisera föreslagna justeringar till följd av den förändrade politiska organisationen.

Detaljbudgeten är det inriktningsdokument som förutom Västra Götalandsregionens övergripande budget, som beslutas av regionfullmäktige, ger inriktningen för arbetet samt de ekonomiska ramarna för det kommande året.

Moderaterna avstod från att delta i beslutet

Uppgiftsområden för utskotten

Regionstyrelsen fastställde uppgiftsområden för de tre utskotten ägarutskott, hälso- och sjukvårdsutskott och personalutskott.

Varje utskott består av sju ledamöter och tre ersättare.

Fullmakt att företräda regionen inför domstol 2011

Regionstyrelsen har rätt att själv eller genom ombud föra Västra Götalandsregionens talan inför domstol och myndigheter. Regionstyrelsen beslutade att ge chefsjurist Birgit Bratt och fastighetsdirektör Kjell Eriksson fullmakt att under 2010 företräda Västra Götalandsregionen inför domstol inom sina respektive ansvarsområden.

Bemyndiganden och fullmakter för finans- och moderförvaltningen samt anknutna stiftelser 2011

Regionstyrelsen beslutade att lämna fullmakter och bemyndiganden till regiondirektör Johan Assarsson och ekonomidirektör Mats Friberg samt personal inom regionkansliets ekonomiavdelning att på olika sätt teckna och företräda Västra Götalandsregionens finans- och moderförvaltning samt anknutna stiftelser. Fullmakterna gäller längst till och med den 31 december 2011.

Verksamhetsplan för Nationell strategi för e-hälsa

Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att anta verksamhetsplan och budget 2011 för Nationell strategi för e-hälsa. Verksamhetsplanens inriktning är att fullfölja de projekt som är startade, öka samverkan med kommuner och privata vårdgivare och fortsätta att utveckla kvalitetsregister.

Läs mer om verksamhetsplan för Nationell strategi för e-hälsa i pressmeddelandet från hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde den 29 september.

Gymnasiestyrelsen begär extra medel till fastighetsunderhåll

Underhållet av fastigheterna vid Västra Götalandsregionens naturbruksgymnasier är eftersatt och beräknas de närmaste tio åren att kosta drygt 53 miljoner kronor. Det visar de underhållsplaner som skolorna tagit fram tillsammans med regionens fastighetsförvaltning Västfastigheter. Trots extra satsningar har underhållet och de avsatta pengarna tidigare år inte räckt till och gymnasiestyrelsen har nu begärt tolv miljoner kronor extra till akuta åtgärder under åren 2010 till 2012.

Regionstyrelsen beslutade att behovet av fastighetsunderhåll för samtliga fastigheter ska prövas i samband med beredningen av budgeten och planen för 2012-2014 eftersom det inte finns särskilda eller ökade medel för underhåll i nuvarande eller kommande budget för 2011.

Västra Götalandsregionen har sju naturbruksgymnasier vars mål är att utbilda unga människor till arbete eller vidare utbildning inom den gröna näringen och hållbar utveckling.

Avtal med anledning av Västsvenska infrastrukturpaketet

Regionstyrelsen fick i oktober 2009 i uppdrag av regionfullmäktige att slutgiltigt godkänna och underteckna avtalet om det västsvenska infrastrukturpaketet.

Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde att slutligen godkänna det redan undertecknade ”Avtal om medfinansiering av transportslagsövergripande infrastrukturåtgärder i Västsverige”.

Det Västsvenska infrastrukturpaketet är den enskilt största infrastruktursatsningen i Västsverige de kommande tio åren. Satsningen omfattar så väl vägar som järnvägar, kollektivtrafik och en tunnel under Göta älv i Göteborg i syfte att förbättra trafikströmmarna i och genom staden. Satsningen beräknas främja inte bara Göteborgs utveckling utan utvecklingen i hela västra Sverige. Satsningen kan ske genom en överenskommelse mellan Göteborgs kommun, Västra Götalandsregionen, Trafikverket och staten.

Riktlinjer för tillämpning av inköpspolicy

Regionstyrelsen fastställde riktlinjer för tillämpning av inköpspolicyn i Västra Götalandsregionen. År 2004 fastställde fullmäktige en inköpspolicy och därefter har styrelsen fastställt en inköpsprocess. Erfarenheterna från arbetet med att införa policyn har visat att det finns behov av förtydliganden genom riktlinjer. Riktlinjerna beskriver bland annat hur inköp ska genomföras och ansvarfördelningen mellan regionservice och övriga förvaltningar.

Natur- och kulturturismens fortsatta arbete

Ärendet utgick 

Folkomröstning om Skene lasarett avslås

Regionstyrelsen beslutade att på formella grunder avslå en begäran om folkomröstning om Skene lasarett. Anledningen är att en begäran om folkomröstning enligt kommunallagen måste stödjas av minst fem procent av antalet röstberättigade för att regionfullmäktige ska kunna pröva den. Den aktuella begäran hade samlat drygt 18 000 underskrifter, dvs. ca 1,5 procent.

En person från Skene har i en skrivelse begärt en folkomröstning om Skene lasaretts framtid. Personen har också begärt att de planerade ombyggnationerna stoppas omedelbart. Enligt skrivelsen har en namninsamling fram till den 21 september samlat 18 375 underskrifter.

Regionstyrelsen beslutade att avslå begäran om folkomröstning. Enligt kommunallagen krävs fem procent av de röstberättigade i Västra Götaland för att fullmäktige ska fatta beslut om en begäran om folkomröstning. Fem procent innebär att det i Västra Götaland krävs minst 62 026 röstberättigade personer som stöder begäran.

Revision av samordningsförbund

Regionstyrelsen beslutade att rekommendera Västra Götalandsregionens revisorer att utse gemensam revisor för de samordningsförbund där detta är möjligt för mandatperioden 2011-2014.

Tre samordningsförbund blir ett och två kommuner tillkommer

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förbundsordningen för det nya Samordningsförbundet för Sjuhärad. Samordningsförbundet är en sammanslagning av förbundet i Borås, i Tranemo och Ulricehamn samt i Bollebygd, Mark och Svenljunga. Dessutom tillkommer kommunerna Herrljunga och Vårgårda.

Redovisning av säkerhetsläget i Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregionens nämnder, styrelser och bolag redovisar årligen en översikt av säkerhetsläget till regionstyrelsen. Styrelsen beslutade att godkänna rapporten om säkerhetsarbetet i verksamheterna under 2009.

Rapporten visar att säkerhetsarbetet i Västra Götalandsregionens förvaltningar har utvecklats positivt i flera av de elva områden som har studerats. Särskilt inom hälso- och sjukvården är den positiva utvecklingen påtaglig. Förvaltningarna gör också bedömningen att krishanteringsförmågan ökat.

Rapport om information till romer

För att Västra Götalandsregionen på bästa sätt ska kunna leva upp till de mål som den nationella minoritetspolitiken ställer har regionstyrelsens presidium haft regelbundna möten med representanter från de olika nationella minoriteterna sedan 2006. Vid dessa möten har presidiet uppmärksammats på romernas särskilt utsatta situation. I Västra Götaland bor mellan 5000 och 7000 romer. De har låg utbildning, svårt med kontakt med myndigheter och har svårt att få information om bland annat hälso- och sjukvården.

I syfte att nå romerna med information har ett särskilt informationsprojekt genomförts under året. En slutrapport har nu lämnats till regionstyrelsen som visar på ett fortsatt behov av särskilda insatser till stöd för den romska gruppen.

Regionstyrelsen beslutade överlämna frågan om en eventuell särskild stödresurs för den romska gruppen till den nya kommittén för rättighetsfrågor som påbörjar sitt arbete vid årskiftet.

Trängselskatt en gång per 60 minuter och mindre zon.

Se fullmäktigeärenden

Yttrande över promemoria om bristande tillgänglighet

Regionstyrelsen beslutade avge yttrande över departementspromemorian Bortom fagert tal – om bristande tillgänglighet som diskriminering enligt handikappkommitténs förslag.

I yttrandet framgår att Västra Götalandsregionen delar uppfattningen att förslaget i promemorian kommer att förstärka drivkraften och öka fokuseringen i genomförandet av gällande bestämmelser.

I yttrandet påpekas bland annat att Västra Götalandsregionen aldrig kan acceptera att personer med funktionsnedsättning inte har samma tillgång till organisationens verksamheter som andra. Västra Götalandsregionen anser också att det är hög tid att Sverige får en diskrimineringslag där bristande tillgänglighet utgör en diskrimineringsgrund.

Yttrande över uppföljning av bredbandsstrategin

Regionstyrelsen beslutar avge yttrande enligt förslag från beredningsgruppen för regionutveckling över Post- och Telestyrelsens rapport PTS förslag på indikatorer för uppföljning av bredbandsstrategin. Regeringen antog förra året en nationell bredbandsstrategi med målet att 90 procent av alla hushåll och företag ska ha tillgång till en hastighet på 100 Mbit/s senast år 2020 och 10 Mbit/s senast 2013.

I yttrandet ställer sig Västra Götalandsregionen bakom de föreslagna indikatorerna som beräknas ge ytterligare kunskap om det är rimligt att använda offentliga medel till utbyggnaden.

Val till regionstyrelsens utskott

Regionstyrelsen tog belsut om ledamöter och ersättare i de egna utskotten. Val gjordes till ägarutskottet, hälso- och sjukvårdsutskottet samt personalutskottet. Beslutet om ledamöter och ersättare i den internationella beredningen bordlades.

Ägarutskottets ledamöter:

  • Gert-Inge Andersson (S) ordförande
  • Johnny Magnusson (M) v. ordf
  • Conny Brännberg (KD)
  • Karin Engdahl (S)
  • Kristina Jonäng (C)
  • Sören Kviberg (V)
  • Birgitta Losman (MP)

Ersättare i ägarutskottet:

  • Jonas Andersson (FP)
  • Alex Bergström (S)
  • Lena Hult (S)

Hälso- och sjukvårdsutskottets ledamöter:

  • Helén Eliasson (S) orförande
  • Jonas Andersson (FP) v. orförande
  • Martin Anderasson (M)
  • Göran Larsson (MP)
  • Monica Selin (KD)
  • Jan-Åke Simonsson (S)
  • Anette Ternstedt (V)

Ersättare i hälso- och sjukvårdsutskottet:

  • Cecilia Andersson (C)
  • Frank Andersson (S)
  • Billy Bertilsson (SVG)

Personalutskottets ledamöter:

  • Sören Kviberg (V) ordförande
  • Gunilla Levén (M) v. ordförande
  • Karin Engdahl (S)
  • Ulrika Frick (MP)
  • Kristina Grapenholm (FP)

Ersättare i personalutskottet:

  • Cecilia Andersson (C)
  • Kerstin Brunnström (S)


Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson (S) 0706-81 79 10, regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson (M) 0730-98 48 00.
Regiondirektör Johan Assarsson 0521-27 53 31, presstjänsten Niclas Samsioe 0706-98 06 35 och presschef Kjell Foss 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF