Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-02 14:10


Regionstyrelsen den 2 juni


Vid förmiddagens styrelsesammanträde i Vänerborg fattade regionstyrelsen bland annat beslut om att införa en E-handelslösning, att Västra Götalandsregionens personalmatsalar ska bli nyckelhålsmärkta och att 223 vårdenheter godkänns för VG Primärvård.

E-handelslösning förväntas spara miljoner

Varje år handlar Västra Götalandsregionen varor och tjänster för 14 miljarder kronor från externa leverantörer. För att få bättre uppföljning, effektivitet, säkerhet och trygghet i handelsrelationerna med externa och interna leverantörer beslutade regionstyrelsen att föreslå att regionfullmäktige beslutar att Västra Götalandsregionen inför ett elektroniskt handelssystem för hela organisationen. Det elektroniska e-handelssystemet innebär en hög grad av automatiserad hantering av bland annat avtal, beställningar, leveranser och betalningar. Nyttan av införandet av e-handelssystemet förväntas under de kommande fem åren motsvarar cirka 350 miljoner kronor.

Nyckelhålsmärkning öppnar dörren till ”Det goda livet”

Utbildad personal och tydligare information ska leda till bättre matvanor. Det är syftet med regionstyrelsens beslut att alla sjukhusrestauranger i Västra Götalandsregionen ska nyckelhålsmärkas.

I grunden finns Västra Götalandsregionens vision för ”Det goda livet”. Personalutskottet har föreslagit att alla restauranger på sjukhusen i Västra Götalandsregionen ska bli nyckelhålsmärkta. Detta ska uppnås genom utbildningar för personalen och att restaurangen uppfyller Livsmedelsverkets krav för nyckelhålsmärkning. Det innebär bland annat att minst en maträtt varje dag ska vara näringsmässigt välbalanserad och att informationen är klar och tydlig för att underlätta för gästen att göra ett hälsosamt val.

Kostnaderna för utbildning och certifiering kommer att uppgå till cirka 18 900 kronor per restaurang och för Västra Götalandsregionens tolv personalrestauranger blir det totalt cirka 227 000 kronor. Västra Götalandsregionen vill främja god hälsa och vill därför ge sina anställda en möjlighet att äta hälsosamt.

Regionstyrelsen beslutade att regionens personalrestauranger ska vara nyckelhålscertifierade. Personalutskottet har tidigare beslutat att kostnaden finansieras inom det personalpolitiska anslaget. 

223 vårdcentraler godkända för VG Primärvård

Regionstyrelsen beslutade att godkänna 223 av totalt 272 vårdcentraler som ansökt om att få vara med i vårdvalsmodellen VG Primärvård som införs den 1 oktober 2009. Målet med VG Primärvård är dels att öka invånarnas inflytande i vården genom möjligheten att välja vårdcentral men också att förbättra kvaliteten och tillgängligheten i vården.

Av de 223 vårdcentralerna är 67 nya. 7 vårdcentraler har blivit underkända. 42 vårdcentraler har själva återtagit sin ansökan. En vårdcentral har ännu inte granskats eftersom verksamheten startar först nästa år.

Bakom ansökningarna står Västra Götalandsregionens fem primärvårdsförvaltningar och 48 huvudmän i privat regi, varav flera är under bildande.

Västra Götalandsregionen har granskat samtliga ansökningar utifrån de krav som regionen har ställt upp för ekonomisk stabilitet, verksamhetens uppdrag samt IT-krav.
Efter beslutet i regionstyrelsen ska nu vårdgivarna teckna avtal med hälso- och sjukvårdsnämnderna.

Den 17 augusti får invånarna information om vilka vårdcentraler de kan välja emellan.
 
Godkända vårdcentraler

Läs mer om VG Primärvård

 

Regionstyrelsens beslut i korthet



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF