Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-02 14:10


Regionstyrelsens beslut i korthet 2 juni


Fullmäktigeärenden (beslutas av regionfullmäktige)

Regionfullmäktiges och styrelsens sammanträden 2010

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige under 2010 sammanträder nio dagar fördelat på åtta sammanträden, den 2 februari, 16 mars, 27 april, 14-15 juni (budgetsammanträde), 21 september, 19 oktober och den 30 november.

Regionstyrelsen beslutade att sammanträda vid 17 tillfällen 2010, det är tre möten färre än under 2009. Styrelsen sammanträder den 19 januari, 16 februari, 2 och 23 mars, 6 och 20 april, 11 och 25 maj, 1 och 22 juni, 24 augusti, 7 och 28 september, 5 och 26 oktober, 16 november samt 14 december.

E-handelssystem förväntas spara miljoner

Regionstyrelsen beslutade att rekommendera att regionfullmäktige fattar beslut om att införa ett e-handelssystem i Västra Götalandsregionen. Systemet förväntas spara 346 miljoner kronor de kommande fem åren.

Mer om beslutet se pressmeddelande

Västra Götalandsregionen vill sälja två fastigheter

Fastighetsnämnden har föreslagit att Västra Götalandsregionen ska sälja två fastigheter.

Den ena fastigheten Vänersborg Nunntorp 1:14, som idag tillhör Nunntorps naturbruksgymnasium, är i stort behov av renovering eller så bör den rivas. Kostnaderna för en rivning beräknas till 150 000 till 200 000 kronor. Naturbruksgymnasiet och fastighetsnämnden är överens om att en försäljning är ett bra alternativ som kan inbringa 50 000 kronor för byggnaderna med närliggande mark. Köpare är ägaren av den intilliggande fastigheten.

För den andra fastigheten föreslår fastighetsnämnden en försäljning för 5,3 miljoner kronor. Fastigheten, i Lerum, har tidigare använts av Sahlgrenska Universitetssjukhuset som behandlingshem för drogberoende. Fastigheten står idag tom eftersom Västra Götalandsregionens fastighetsförvaltning, Västfastigheter, inte lyckats finna någon intern hyresgäst till de två byggnaderna med tillhörande mark. Priset har fastställts genom budgivning. Köpare är Basta Väst AB i Borås.

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att besluta om försäljning av fastigheterna i Nunntorp och Lerum.

Inget styrperspektiv för hållbar utveckling

Maria Abrahamsson med flera (M) föreslår i en motion att begreppet hållbar utveckling bör tas med som ett perspektiv i den balanserade styrningen av Västra Götalandsregionens verksamheter.

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att avslå motionen. Styrelsen hänvisar i sitt beslut till miljönämndens och fastighetsnämndens yttranden. Man anser bland annat att det inte är meningsfullt med ett eget perspektiv för hållbar utveckling eftersom det redan täcks in av de dokument och mål som styr Västra Götalandsregionens verksamheter.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

 

Styrelseärenden (beslutas av regionstyrelsen)

Ökat stöd till personalens engagemang i idrotts- och motionsevenemang

Västra Götalandsregionen vill öka regionens närvaro vid olika typer av evenemang. Regionstyrelsen beslutade därför, på förslag från personalutskottet, att de anställda kan få olika typer av stöd när de deltar i olika idrotts- och motionsevenemang som till exempel cykelutmaningen, Göteborgsvarvet, Blodomloppet och Rosa steget. Hur stödet ska finnansieras kommer att utredas i samband med detaljbudjetarbetet för 2010.

Bidrag till anställdas kulturella upplevelser

I personalutskottets utredning av hur Västra Götalandsregionen kan stötta de anställdas kulturella upplevelser föreslår man bland annat att Västra Götalandsregionens hälsocoacher ska fortbildning i att förmedla kulturutbud, rådgivning genom ”kulturkickar” och att fyra Airisprojekt genomförs per år. Totalt kostar satsningen 3 150 000 kronor per år.

Regionstyrelsen beslutade att regionkansliet i samband med detaljbudgeten ska utreda förutsättningarna för finansiering av personalutskottets förslag.

Nyckelhålsmärkning öppnar dörren till ”Det goda livet” 

Regionstyrelsen beslutade att regionens personalrestauranger ska vara nyckelhålscertifierade. Personalutskottet har tidigare beslutat att kostnaden på 18 900 kronor per enhet finansieras inom det personalpolitiska anslaget.

Mer om beslutet se pressmeddelande

Regiongemensam omvärldsanalys inrättas

Regionstyrelsen beslutade att inrätta en funktion för omvärldsanalyser. Funktionen ska ta fram regionövergripande omvärldsanalyser och underlag för handlingsplaner. Funktionen ska bestå av tjänstemän från Västra Götalandsregionens kärnområden och vara ett komplement och stöd till det lokala arbetet med omvärldsanalyser.

En kartläggning visar att det redan idag pågår ett aktivt omvärldsarbete inom samtliga områden.

223 vårdcentraler godkända för VG Primärvård

Regionstyrelsen beslutade att godkänna 223 av totalt 272 vårdcentraler som ansökt om att få vara med i vårdvalsmodellen VG Primärvård som införs den 1 oktober 2009.

Vänsterpartiet deltog inte i beslutet.

Mer om beslutet se pressmeddelande

Bra med helhetsgrepp för infrastruktur

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande från beredningsgruppen för regionutveckling över trafikutredningens betänkande. I yttrandet framgår att Västra Götalandsregionen tycker det är bra att regeringen vill ta ett helhetsgrepp bland annat över planeringssystemet för infrastruktur, frågor om ansvarsfördelning och inflytande samt organisationsfrågor för att åstadkomma angelägna förändringar. Västra Götalandsregionen instämmer i stora delar med utredningens förslag men påpekar samtidigt att slutsatser och förslag i vissa delar är väl försiktiga eller ofullgångna.

Bättre vägskyltning för besökare

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande från regionutvecklingsnämnden över betänkandet om lokaliseringsmärken och skyltar som bättre gynnar besöksnäringen. I betänkandet har man utgått från trafikanternas informationsbehov om exempelvis att tanka, äta och sova. Västra Götalandsregionen instämmer i de föreslagna åtgärderna i betänkandet.

Alkohollag borde ha mer inriktning mot barn och unga

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande över slutbetänkandet En ny alkohollag. Västra Götalandsregionen är positiv till en översyn av alkohollagen med fokus på en restriktiv alkoholpolitik till skydd för folkhälsan och för skydd av barn och unga. Västra Götalandsregionen önskar dock en fördjupad analys av effekter på folkhälsan av förslaget om att underlätta att få serveringstillstånd. Vidare anser Västra Götalandsregionen att kommittédirektivets inriktning mot barn och unga i alkohollagsutredningen saknas.

 

Handlingar...

Kommentarer till regionstyrelsens beslut kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF