Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-05-20 14:00


Regionstyrelsen den 20 maj


Delårsrapport mars 2014

Västra Götalandsregionens första delårsrapport 2014 visar att det ekonomiska resultatet är bra, jämfört med budget. Samtidigt behövs ytterligare åtgärder dels för att några verksamheter visar på relativt stora underskott och dels för att personalkostnaderna fortsätter att öka.

Delårsrapporten visar också att flera sjukhus under det första kvartalet har arbetat aktivt för att minska överbeläggningarna, bland annat genom att öppna fler vårdplatser.

Målet för att få ta del av den statliga kömiljarden uppnåddes för februari och mars.

Som ett sätt att möta behovet av personal under sommarmånaderna anställdes redan i början av året runt 137 sjuksköterskor, för att kunna ta ett större ansvar under semestrarna. Rekrytering pågår fortlöpande fram till sommaren.

Ägarplaner för balans

Södra Älvsborgs Sjukhus, NU-sjukvården och Kungälvs sjukhus visar ekonomiska underskott. För dessa sjukhus har beslut tagits om så kallade ägarplaner, som överlämnats till sjukhusen. Ägarplanerna innehåller faktaunderlag och analyser som ska kunna användas som redskap i arbetet med att uppnå målet att få balans i verksamheten. Arbetet ska återredovisas till Regionstyrelsen i juni.

Bra resultat och förbättrad prognos

Det ekonomiska resultatet för årets tre första månader för Västra Götalandsregionen som helhet är ett underskott på 301 miljoner. Det är 230 miljoner bättre jämfört med budgeten. Samtidigt är resultatet sämre än för motsvarande period 2013. Helårsprognosen för Västra Götalandsregionen är ett underskott på 500 miljoner, vilket är 166 miljoner bättre än budget inklusive godkända avvikelser.

Delårsrapport mars 2014

 

Budgetförslag 2015

Inför regionfullmäktiges budgetsammanträde den 9-10 juni presenterar partierna nu sina budgetförslag och regionstyrelsen beslutade på tisdagen att godkänna och lämna den politiska ledningens (S, V och MP) gemensamma budgetförslag för 2015 till regionfullmäktige.

Regionfullmäktiges budgetbeslut i juni är preliminärt. Efter valet, vid sammanträdet i november tas det formella beslutet om budget för de kommande åren.

Partiernas budgetförslag publiceras på www.vgregion.se/budgetforslag2015

 

Nytt regionens hus i Skövde

De regiongemensamma funktioner som finns i Mariestad och Skövde ska samlas på samma ställe. Därför föreslår regionstyrelsen att fullmäktige beslutar om ett nytt Regionens hus i Skövde. 

Det nya huset ska enligt planerna ligga centralt placerat med max fem minuters gångväg från Resecentrum. Flytten berör totalt 360 personer och omfattar de VGR-verksamheter som finns i Skövde: Västtrafik AB, Regionservice, Naturbruksförvaltningen, Habilitering och hälsa, Närhälsan, VGR IT, Folktandvården, Västfastigheter, Folkhälsokommittén, Patientnämndernas kansli, Regionkansliet, Revisionsenheten, Regionutvecklingssekretariatet, Kultur i Väst, Rättighetskommittén och stiftelsen Skaraborgsinstitutet.

Bakgrunden till förslaget om ett nytt Regionens hus i Skövde är regionfullmäktiges tidigare beslut om att alla regiongemensamma ledningsfunktioner ska koncentreras till Vänersborg, Göteborg och Skövde. Inflyttning i det nya huset beräknas ske mellan 2017-2019. Västra Götalandsregionens ledningsfunktioner i området finns idag på åtta adresser i Skövde och en i Mariestad.

 

77 mottagningar godkända för Vårdval Rehab

Nu är Vårdval Rehab på väg att bli verklighet i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutade att godkänna 77 mottagningar för Vårdval Rehab som startar den 1 september i år. Då ska invånarna fritt kunna välja vårdgivare för sin rehabilitering.

Totalt har 78 verksamheter ansökt om att få ingå i vårdvalet. 51 av ansökningarna kommer från Västra Götalandsregionens egen primärvård Närhälsan. Bland övriga ansökningar finns en kommun och 26 privata vårdgivare.

De vårdgivare som ingår i Vårdval Rehab är godkända av Västra Götalandsregionen och uppfyller de högt ställda kraven på bland annat tillgänglighet, bemanning, kompetens och lokaler.

Inom Vårdval Rehab ska enheterna erbjuda sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå. Rehabenheterna ska erbjuda akuta och planerade rehabiliteringsinsatser i öppenvård på mottagning och i hemmet för personer med funktionsnedsättning.

Rehabenheten ska ta emot människor i alla åldrar som har olika diagnoser och åkommor som inte kräver sjukhusvård. Det kan till exempel vara sjukdomar i rörelse- och stödjeapparaten, psykisk ohälsa och neurologiska sjukdomar.

Godkända för vårdval rehab

 

Ansöker om rikssjukvårdsuppdrag för skador i armens nerver

Regionstyrelsen beslöt att Västra Götalandsregionen ska ansöka hos Socialstyrelsens rikssjukvårdsnämnd om att få behandla plexus brachialisskador som rikssjukvård vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, SU. Patienter från Västra Götaland med dessa skador vårdas och behandlas redan idag på SU. Antalet ingrepp är få, ett tiotal per år i hela Sverige.

Plexus brachialisskador är skador i armens nerver som styr funktioner i arm och hand. Hos vuxna orsakas skadan framför allt av motorcykelolyckor och hos barn som ett resultat av svår förlossning. Tanken med rikssjukvård är att centralisera viss högspecialiserad vård till ett fåtal sjukhus vilket ger en högre kvalitet och ett bättre resursutnyttjande.

 

Skärpta krav på neonatalsjukvården i Västra Götaland

Kraven på neonatalsjukvården skärps. Det är innebörden av en rad beslut i regionstyrelsen om förutsättningar och krav som ska gälla för de sjukhus som bedriver neonatalsjukvård i Västra Götaland. Det handlar bland annat om vilken kompetens som ska finnas, tillgången till stödfunktioner och förslag om en transportorganisation. Syftet är att vården ska bedrivas patientsäkert och på samma sätt inom hela Västra Götalandsregionen. Bakgrunden är att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) påtalat vissa risker och brister inom neonatalsjukvården i Västra Götaland.

Neonatalsjukvård, som är vård av för tidigt födda barn, bedrivs idag vid Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås, Skaraborgs Sjukhus i Skövde, NÄL i Trollhättan, vid Mölndals sjukhus samt vid Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus i Göteborg.

Läs mer i pressmeddelandet från hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde den 7 maj.

 

236 miljoner till utrustningsinvesteringar

Investeringstakten för Västra Götalandsregionen är fortsatt hög och nu ska drygt 236 miljoner investeras i utrustning inom sjukvården. Det är innebörden av regionstyrelsens beslut på tisdagen.

Den största enskilda investeringen är de 150 miljoner till utrustning för det nya Bild- och InterventionsCentrum som nu byggs vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Övriga investeringar för totalt 86,5 miljoner omfattar bland annat ett radiologiskt informationssystem, magnetröntgen, magnetstyrd katetermanövrering, linjäraccelerator och en bloddatabas. Även dessa investeringar görs främst vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Investeringarna ryms inom den totala investeringsramen som regionfullmäktige beslutat för 2014.

  

Regionstyrelsens beslut i korthet

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: presstjänsten Ulrika Jisland 070- 082 47 33


Läs meddelandet som PDF