Fullmäktigeärenden (Beslutas av regionfullmäktige)
Motion om översyn av inseminationsverksamheterna på SU besvarad
För åtgärda diskriminering av lesbiska par har Göran Larsson (MP) i en motion till regionfullmäktige föreslagit att regionen ska göra en översyn av inseminationsverksamheten vid Sahlgrenska Univeristetssjukhuset, SU.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad. Styrelsen hänvisar beslutet till att den väntetid på två år som är praxis för insemination gäller för alla par.
Motion om utvecklingskansli avslagen
Gunilla Leven (M) föreslår i en motion till regionfullmäktige att regionstyrelsen ska skapa ett utvecklingskansli för att ta tillvara, stimulera och stötta initiativ bland privata vårdgivare, personal eller ideell verksamhet som vill etablera sig inom regionens verksamheter.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen. Styrelsen hänvisar till att regionutvecklingsnämnden redan idag kan stötta den som vill starta eget företag. Styrelsen hänvisar också till att ingen av intressenterna i det intraprenadprojekt som drevs mellan 1999 och 2000 gick vidare med att starta ett företag.
Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån före egna förslag.
Motion om inrättande av en strokeinterventionsenhet besvarad
I en motion till regionfullmäktige föreslår Johnny Magnusson med flera (M) att Västra Götalandsregionen ska inrätta en särskild interventionsenhet för strokesjukvård.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad. Styrelsen hänvisar till att det redan pågår ett arbete med att ta fram förslag till neurovaskulära interventionsenheter inom regionen samt hur strokepatienter ska kunna övervakas och få snabb behandling.
Moderaterna reserverade sig mot beslutet.
Motion om kärnenergifritt Västra Götaland avslagen
Stefan Kristiansson med flera (MP) vill i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen ska samverka med kommunerna i Västra Götaland om en utredning för att se hur Västra Götaland ska kunna förbli fritt från uranbrytning och kärnkraft.
Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige avslår motionen. Styrelsen hänvisar till att det idag varken förekommer uranbrytning, kärnkraftsreaktorer eller planer på slutförvaring av kärnbränsle i Västra Götaland och att det enda bidraget till kärnkraften är den kärnkraftsel som förbrukas. Styrelsen hänvisar även till att Västra Götalandsregionen genom projektet Smart Energi bjudit in samtliga kommuner i länet för samverkan för klimatsmarta inköpsbeslut där Grön el är ett av ämnesområdena.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.
Styrelseärenden
Detaljbudgetet för 2010
I juni 2009 fattade regionfullmäktige beslut om Västra Götalandsregionens budget för 2010. Under hösten har Västra Götalandsregionens förvaltningar arbetat med att ta fram förslag till hur budgeten ska kunna genomföras inom de beslutade ramarna.
Moderaterna deltog ej i beslutet till förmån för ett eget budgetförslag.
Ny resultatprognos för 2009 - underskottet stannar vid 200 miljoner
I den senaste månadsrapporten för 2009 fram till oktober beräknas Västra Götalandsregionens resultat för 2009 bli ett underskott på 200 miljoner kronor. Det är en väsentlig förbättring mot tidigare prognoser som vid årets början talade om ett underskott på 900 miljoner kronor.
Regionstyrelsen beslutade att godkänna oktoberrapporten.
Läs mer i separat pressmeddelande
Möjlighet till extra ägarstöd vid omstruktureringar
Västra Götalandsregionens verksamheter kan få särskilt stöd när verksamheten måste förändras på grund av till exempel beslut om omstruktureringar eller effektiviseringar.
Ägarstödet som regionstyrelsen tog beslut om på tisdagen är tänkt att stimulera verksamheterna att genomföra åtgärder så att de uppnår strukturell och ekonomisk balans inför 2011. Verksamheterna kan i och med dagens beslut söka extra pengar till arbete som leder till samverkan mellan förvaltningar, till kompetensutveckling och utbildning samt till effektivisering och kvalitetsutveckling.
Ny ersättningsmodell för utbildning inom VG Primärvård
Nu ska nya riktlinjer för utbildningsuppdrag och de ersättningar som regionen betalar till verksamheterna för utbildning inom VG Primärvård införas. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde. De nya riktlinjerna och ersättningen gäller inte utbildning som ingår i vårdenheternas ordinarie utbildningsuppdrag utan ska användas för särskilda utbildningsinsatser inom de områden som behöver stimuleras.
Regionstyrelsen beslutade även att 235 miljoner kronor får användas till de särskilda utbildningssatsningarna inom VG Primärvård under 2010.
Två vårdgivare godkända för VG Primärvård
Ytterligare två vårdgivare som får bedriva vårdverksamhet inom VG Primärvård. Det beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde. Vårdgivarna uppfyller de krav som Västra Götalandsregionen enligt Krav- och kvalitetsboken ställer på vårdenheter inom VG Primärvård. Beslutet gäller:
- GR Medical AB för vårdenheten Medical Center Vårdcentral och BVC med start snarast.
- Primärvården Göteborg för vårdenheten Vårdcentralen Eriksberg med start den 1 mars 2010.
Västra Götalandsregionen vill satsa på egen vindkraft
Minskade koldioxidutsläpp och miljonintäkter från elförsäljning det skulle kunna bli effekten om Västra Götalandsregionen satsar på egen vindkraft. Efter ett beslut i regionstyrelsen kan det nu bli möjligt.
En satsning på egen vindkraft har två syften. Det ena är att bygga upp en egen försörjning av förnyelsebar energi, det andra att använda satsningen till att stärka möjligheterna till att utveckla industriell produktion av vindkraftverk i Västra Götaland.
I och med dagens beslut ställer sig styrelsen bakom inriktningen att man vill satsa på vindkraft. Samtidigt menar styrelsen att satsningen måste gå hand i hand med den regionala tekniska utvecklingen, vilket innebär att man vill vänta tills tiden är mogen. Under tiden ska miljönämnden och regionutvecklingsnämnden arbeta vidare med att stimulera vindkraftssatsningar i länet medan gymnasienämnden fortsätter arbetet med de tillstånd som behövs.
Uppförandekoden vid upphandling
Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att rekommendera att regionfullmäktige beslutar att dokumentet Uppförandekod – sociala aspekter i samband med upphandling, som fullmäktige tidigare beslutat om i april 2008, inte ska betraktas som policydokument. Policydokumenten är giltiga för alla Västra Götalandsregionens verksamheter, även de helägda bolagen. Dokumentet med uppförandekoden är dock utformat som ett strategidokument med handlingsplan som främst är inriktat på Regionservice inköpsverksamhet och därför har liten eller ingen tillämpning för de helägda bolagen.
Regionstyrelsen beslutade dock att Västtrafiks styrelse bör utreda förutsättningarna för att använda uppförandekoden inom bolaget.
Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för ett eget yrkande.
Västra Götalandsregionen prioriterar biogas
Västra Götaland ska, enligt klimatstrategin för Västra Götaland, vara oberoende av fossil energi 2030. Som ett steg på vägen mot målet beslutade regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen ska prioritera biogas som drivmedel i regionens fordon. Det gäller främst regionens egna bilar men styrelsen har tidigare även uttalat att Västtrafiks fordon ska drivas med biogas.
Västra Götalandsregionen deltar i flera satsningar på lokalt framställd biogas till exempel Biogas Brålanda, Biogas Väst och SkaraborgsGas. Målet är att bli den ledande i Europa på biogas.
2004 beslutade Västra Götalandsregionen att enbart upphandla miljöfordon. Idag består 90 procent fordonsparken av miljöbilar som till den största delen drivs med etanol. 13 procent av bilarna drivs med biogas.
Kristdemokraterna och Moderaterna reserverade sig mot beslutet.
Tre miljoner till naturum om Vänern vid Läckö
Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att Västra Götalandsregionen ska bidra med tre miljoner kronor till uppförandet av ett Naturrum vid Läckö slott för information om Vänern och dess skärgård.
Västra Götalandsregionen är en av Läcköstiftelsens tre stiftare och bidragsgivare och bidrar genom dagens beslut även till uppförandet av det så kallade Victoriahuset som Kronprinsessan Victoria fick som löfte i 30-års present. Huset med restaurang och övernattningsmöjligheter är tänkt som ett attraktivt informations- och besöksmål med god tillgänglighet som ska öka möjligheterna för fler besökare att närma sig Vänerns unika skärgårdsmiljö och natur.
Unik ungdomsorkester från Venezuela och polarprisvinnare besöker Västra Götaland
I juni 2010 kommer polarprisvinnaren José Antonio Aberú och Simon Bolivar Youth Orchestra från Venezuela till Göteborg. Under fem dagar ska de unga musikerna under ledning av Göteborgssymfonikernas chefsdirigent Gustavo Dudamel bland annat hålla konserter och workshops i Göteborg och på flera andra platser i Västra Götaland.
Regionstyrelsen beslutade att bidra med 2,5 miljoner kronor till satsningen.
Läs mer i separat pressmeddelande
Samordning av internationellt bistånd permanentas
Sedan två år tillbaka arbetar Sahlgrenska International Care AB med att samordna insamlingen av utrangerad sjukvårdsutrustning till internationellt bistånd. Verksamheten har hittills skett i projektform. Genom dagens beslut i regionstyrelsen permanentas uppdraget.
De vinster som Sahlgrenska International Care hittills uppnått är:
• att Västra Götalandsregionen genom ett avtal med organisationen Human Bridge kunnat ge bistånd som nått projekt i biståndsländer.
• att regionens förvaltningar på ett rationellt sätt kunnat skänka överbliven utrustning och material
• att Västra Götalandsregionen aktivt kunnat ge ett internationellt bistånd.
Västra Götalandsregionen ansöker om tillstånd för rikssjukvård för cochleaimplantat för barn
Västra Götalandsregionen ansöker hos Socialstyrelsen om tillstånd att bedriva rikssjukvård inom området cochleaimplantat (en form av hörapparat) för barn vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Läs mer i pressmeddelandet från Hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde den 2 december 2009.
Positiv till grönbok om fiskeripolitiken
Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget till yttrande över EU-kommissionens grönbok om den europeiska fiskeripolitiken.
I yttrandet framgår att Västra Götalandsregionen ser positivt på grönboken som fokuserar på centrala frågeställningar som är viktiga för att Europa ska komma tillrätta med den miljömässigt oförsvarliga och samhällsekonomiskt ineffektiva fiskeripolitiken.
Stödjer ungdomars rörlighet för utbildning
Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom förslaget till yttrande över EU-kommissionens grönbok ”Att främja ungdomars rörlighet i utbildningssyfte” enligt Beredningsgruppen för regionutveckling.
Västra Götalandsregionen ställer sig fullt bakom målen i grönboken rörande främjandet av mobilitet för unga personer med syftet att utöka kompetens och främja utveckling runt om i Europa.
Yttrande över överklagat beslut om infrastruktur
Regionfullmäktiges beslut om infrastrukturpaketet har överklagats med hänvisning till att det inte skulle vara en angelägenhet för ett landsting.
I sitt yttrande till länsrätten som regionstyrelsen ställde sig bakom påtalas att Västra Götalandsregionen har befogenhet att exempelvis lämna bidrag till byggande av väg och järnväg. Vidare är trängselskatt inte bara en angelägenhet för staten. I yttrandet framgår även att folkomröstningar inte är tvingande.
Beslut med anledning av komplettering av budget 2010
Med anledning av regionfullmäktiges beslut 24 november om komplettering av budgeten för 2010, beslutade regionstyrelsen att:
- fastställa föreslagna riktlinjer för 150 miljoner kronor till hälso-och sjukvårdsnämnderna för att underlätta genomförandet av och säkra kvaliteten i vårdöverenskommelserna för 2010
- fastställa föreslagen fördelning av 400 miljoner kronor för att möta behovet av personalutveckling på sjukhusen, för att minska köerna och öka tillgängligheten till sjukhusens akutmottagningar samt för att finansiera de omställningskostnader som uppstår i och med införande av VG primärvård
- fastställa föreslagen beslutsordning
Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet.