Västra Götalandsregionen skärper rutinerna för bisysslor.
– Vi är i grunden positiva till att våra anställda på olika sätt är engagerade i föreningar och annat på sin fritid och även tar på sig uppdrag i tjänsten. Men det måste vara tydligt vad som är godkänt och inte och vi måste ha bättre koll på att hanteringen fungerar, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.
Med anledning av den granskning som revisorerna inom Västra Götalandsregionen nyligen genomfört, har rutinerna för bisysslor skärpts. De förtydligade riktlinjerna för Västra Götalandsregionens anställda anger att ”med bisyssla avses i princip varje syssla eller verksamhet som en arbetstagare har vid sidan om sin anställning och som inte kan hänföras till privatlivet”.
Riktlinjerna innehåller flera nya och skarpare skrivningar:
• För bedömning av om det är fråga om en bisyssla saknar det betydelse om det sker i form av anställning, uppdrag eller i eget eller närståendes företag.
• Det har heller ingen betydelse om bisysslan ger ekonomisk ersättning eller inte.
• I de fall där medarbetaren genom sin ordinarie tjänst utför arbete åt en annan uppdragsgivare ska detta ske inom anställningen och ersättningen tillfalla Västra Götalandsregionen.
En fråga i medarbetarsamtal
För att säkerställa att de skärpta rutinerna efterlevs kommer frågor om eventuella bisysslor att vara en naturlig del vid anställningsintervjuer och likaså vid årliga utvecklings- och planeringssamtal mellan närmaste chef och anställd. Det kommer an på ansvarig chef att ställa frågor om detta för att kunna göra en korrekt bedömning. Men även medarbetaren har skyldighet att ansöka om att få utföra ett uppdrag vid sidan om ordinarie tjänst och ska i fortsättningen bedöma och anmäla om det kan uppstå en jävsituation. Uppgörelser om tillåtna extra uppdrag ska vara tidsbegränsade för att regelbundet kunna omprövas och även bisysslor som inte godkänts ska dokumenteras.
– Vi gör nu också en noggrann inventering. Vi känner inte helt igen de siffror som redovisas i revisorernas rapport, och det är viktigt att vi får klarhet i hur det ser ut, säger Ann-Sofi Lodin.
Kan vara en del i tjänsten
Regiondirektör Ann-Sofi Lodin poängterar att för en del av organisationens chefer ingår det i tjänsten att exempelvis vara styrelseledamot i bolag som är hel- eller delägda av Västra Götalandsregionen – som t.ex.Västtrafik AB – eller ha uppdrag för Sveriges Kommuner och Landsting samt åtaganden i stiftelser och föreningar.
– De företräder helt enkelt Västra Götalandsregionen i sitt uppdrag. Det ligger i vårt intresse att de finns med i olika sammanhang och jag tycker det är olyckligt att klassa det som en bisyssla. Även politiker, både regionråd och politiska sekreterare, har ofta många olika engagemang och har räknats in i antalet personer som har bisysslor, även om de inte ens är formellt anställda av oss, säger Ann-Sofi Lodin.
Extra känsligt med företagsengagemang
Det förekommer att anställda har engagemang i företag som har affärsrelationer med Västra Götalandsregionen, enligt beräkningar är det en anställd på hundra som har uppdrag i företag som fakturerat regionen.
– Även om det relativt sett är få medarbetare och företag och en del handlar om uppdrag i tjänsten, är det förstås extra viktigt att vi är uppmärksamma på den anställdes roll i dessa sammanhang, säger Ann-Sofi Lodin.
Hon är medveten om att det i en stor organisation som Västra Götalandsregionen kan uppstå felaktigheter, men att det ändå handlar om en begränsad omfattning.
– Självklart tar vi till oss att vi måste bli bättre på att sköta våra rutiner kring hur bisysslor ska hanteras. Samtidigt har vi många duktiga medarbetare vars kompetens och erfarenhet är uppskattade i olika sammanhang och det är bra att de engagerar sig utanför jobbet.