Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-04-24 14:30


Miljöredovisning 2011


Västra Götalandsregionens miljöredovisning för 2011 är klar. Rapporten visar att regionens verksamheter gjort flera förbättringar det gångna året men samtidigt att resultaten kan förbättras ytterligare inom flera områden.

– Som stor aktör och arbetsgivare har vi ett stort ansvar för miljöutvecklingen i Västra Götaland. Vi vill vara en föregångare när det gäller att minska vår negativa miljöpåverkan säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Under förra året antog regionfullmäktige ett miljöpolitiskt program för Västra Götalandsregionens egna verksamheter för 2011-2013. Sju målområden ska göra Västra Götalandsregionen till en föregångare i miljöarbetet när det gäller minskad klimatpåverkan, giftfri miljö och resurseffektivitet. Miljöredovisningen 2011 är en uppföljning och resultaten av verksamheternas arbete med det miljöpolitiska programmet.

– Miljöredovisningen visar i korthet att miljöarbetet går framåt men att arbetstakten behöver öka på vissa områden om målen ska uppnås fram till 2013, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Några av resultaten:

  • Västtrafik använder idag mer förnyelsebar energi än tidigare. 30 procent av bussarna och de icke eldrivna tågen drivs i dag med förnyelsebar energi vilket är en ökning med 14 procentenheter sedan 2010.
  • Användningen av förnyelsebara bränslen för Västra Götalandsregionens egna personbilar och lätta lastbilar har minskat från 51 till 41 procent. Minskningen beror framförallt på att andelen etanoldrivna fordon minskat.
  • Energianvändningen har minskat inom Västra Götalandsregionen, både vad gäller total energi och elanvändning. Framförallt handlar det om minskad energianvändning för uppvärmning och fastighetsdrift. Minskningen omfattar dock inte den el som verksamheterna förbrukar. Där sker snarare en ökning.
  • Andelen källsorterat avfall är oförändrat sedan tidigare år och uppgick 2011 till 39 procent.
  • Andelen ekologiska livsmedel av den totala livsmedelsbudgeten har ökat med en procentenhet sen 2010 och uppgick förra året till 25 procent.
  • Inom arbetet med kemikaliestrategin har volymen av avvecklingsämnen minskat med cirka 20 procent jämfört med 2010.
  • Utsläpp av lustgas har minskat med 19 procent jämfört med 2009.

Regionstyrelsen beslutade att sända miljöredovisningen 2011 vidare till regionfullmäktige.

Styrelsen beslutade även att ge miljömnämnden i uppdrag att öka takten för införandet av miljöledningssystemet i Västra Götalandsregionens verksamheter så att 95 procent av verksamheterna omfattas av systemet vid utgången av 2013.

Styrelsen beslutade vidare att regiondirektören får uppdraget att följa upp hur verksamheterna arbetar med Västra Götalandsregionens resepolicy.

 

Länk till redovisningen
 


Läs om samtliga ärenden från regionstyrelsens sammanträde


Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofi Lodin 0706-32 11 65 samt pressekreterare Jonathan Neselrot 0722-02 59 22 och Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF