Pressmeddelande
Från Koncernkontoret
2015-04-28 15:45


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden

Sprututbytesprogram i Trollhättan ska utredas


Norra hälso- och sjukvårdsnämnden ska tillsammans med Trollhättans Stad genomföra en förstudie om förutsättningarna för att införa ett sprututbytesprogram i kommunen.
Det beslutade nämnden vid sitt sammanträde 28 april.

Nämnden beslutade också om att upphöra med finansiering av värdar/värdinnor på Ronden-bussarna i Dalsland, fastställde Mål och inriktning för 2016-2018, beslutade att teckna kontrakt med rehabenheten Backa Rehab Strömstad och godkände delårsrapport för mars 2015.

 

Förstudie om sprututbytesprogram i Trollhättan

Sprututbytesprogram innebär att hälso- och sjukvården erbjuder personer som injicerar narkotika att byta till sig sterila sprutor och kanyler för att minska spridningen av blodburna infektioner som till exempel HIV. Man arbetar också för att motivera personerna att söka behandling för sitt missbruk.

Både landsting/region och kommunen där utbytesverksamheten ska ske måste vara överens om att starta ett program. I Västra Götaland finns ännu inte någon sådan överenskommelse, däremot på andra håll i landet, bland annat Stockholm, Malmö, Helsingborg och Kalmar.
Trollhättans Stad har tidigare fattat beslut om att medverka i en förstudie tillsammans med norra hälso- och sjukvårdsnämnden, och nu har nämnden fattat motsvarande beslut.
Målsättningen med förstudien är att redovisa för- och nackdelar med ett sprututbyte och de fakta som finns om effekterna av sådana program. Hälso- och sjukvårdsnämnden och Trollhättans Stad ska sedan använda studien som underlag för fortsatta överväganden.
Förstudien beräknas vara klar under hösten 2015.

 

Värd/värdinneservice på sjukreselinjen Ronden i Dalsland

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att inte fortsätta finansiera värd/värdinneservicen på sjukreselinjerna Ronden 8 och 9, som trafikerar Dalsland.
Värdar/värdinnor har funnits på sjukreselinjerna i Dalsland i flera år. Motsvarande service finns inte någon annanstans i Västra Götaland.
I samband med att Västtrafik tecknade avtal med nya bussentreprenörer 2014 anslog dåvarande hälso- och sjukvårdsnämnd (Dalsland) 4,3 miljoner kronor för att servicen skulle fortsätta. Främsta motivet var att göra linjerna attraktiva jämfört med sjukresor med taxi, som är dyrare för nämnden.
Västtrafik och VG-regionens sjukreseenhet bedömer dock att servicen inte haft det innehåll och den omfattning som förväntats.

De nya Ronden-linjerna är öppna för alla resenärer i mån av plats, och har därför fått mer karaktär av ordinarie kollektivtrafik. Rutiner för bland annat betalning av resorna har ändrats, och bårtransporter  görs inte längre med Ronden. Den roll som värdar/värdinnor tidigare spelade har därför delvis försvunnit.
Nuvarande avtal om värd/värdinneservice sträcker sig till sista december 2015.

 

Mål och inriktning 2016-2018

Nämnden fastställde Mål och inriktning 2016-2018. Dokumentet lyfter fram de mål som nämnden tycker är viktigast för befolkningen i Fyrbodal som helhet och för särskilda grupper i befolkningen. Målen tar sin utgångspunkt i Västra Götalandsregionens vision ”Det goda livet” och i de mål och uppdrag som regionfullmäktige formulerar i sin budget.

Förutom mål för befolkningen som helhet har nämnden även formulerat mål för målgrupperna:
• Personer med psykisk ohälsa/psykisk sjukdom
• Personer med riskbruksproblem
• Personer med missbruk
• Personer med kroniska sjukdomar. Särskilt fokus på KOL, hypertoni (högt bldodtryck),  stroke, hjärtsvikt, reumatoid artrit, och långvarig icke malign smärta.
• Äldre personer och personer med omfattande behov av vård och omsorg
• Barn och unga
• Personer med cancersjukdomar

 

Kontrakt med Backa Rehab Strömstad

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade att teckna kontrakt med vårdenheten Backa Rehab Strömstad. Vårdenheten är sedan tidigare godkänd av hälso- och sjukvårdsstyrelsen för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Rehab, men det är hälso- och sjukvårdsnämnden som beslutar om och tecknar kontrakt.
Backa Rehab Strömstad drivs av samma företag som driver vårdcentralen Strömstads Läkarhus. Även rehabenhetens verksamhet kommer att finnas i Strömstads sjukhus. Driftstart sker tidigast den 1 juni 2015.

 

Delårsrapport mars 2015

Hälso- och sjukvårdsnämnden godkände delårsrapport mars 2015.
Prognosen för helåret visar ett resultat på minus 6,1 miljoner kronor.
Regionfullmäktige beslutade i samband med behandlingen av årsredovisningen för år 2014 att dra in hälso- och sjukvårdsnämndernas egna kapital. Detta kommer att medföra att nämnden inte längre har en ekonomisk buffert som kan täcka uppkomna underskott för året. Nämndens ekonomiska situation 2015 och ekonomiska förutsättningar kommande år kommer att ställa höga krav på prioriteringar.

Vårdval Rehab startade 1 september 2014. Det stod tidigt klart att kostnaderna för rehabiliteringsverksamhet inom regionen därmed skulle komma att öka. Prognosen för helåret visar på ett underskott på 2,2 miljoner kronor, men det finns en betydande osäkerhet i denna prognos gällande kostnadsutvecklingen.

 

Nämndens webbplats


Nämndens sammanträdeshandlingar



Kontaktperson: Ulrik Hammar (FP), ordförande, 070-948 04 88,
Angelica Lundgren-Bielinski (M), 1:e vice ordförande, 0733-32 06 80, Kenneth Borgmalm (S), 2:e vice ordförande, 0703-06 74 10


Läs meddelandet som PDF