Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-09-22 16:15


Vårdplatssituationen i Västra Götalandsregionen kartlagd


Västra Götalandsregionen presenterar idag en kartläggning av vårdplatssituationen vid sjukhusen i regionen. Kartläggningen innehåller även en rapport om överbeläggningarna samt en prognos över det framtida vårdbehovet. Materialet kommer att användas som underlag i det fortsatta utvecklingsarbetet med att forma framtidens hälso- och sjukvård.

 
Bakgrunden till rapporten är att Västra Götalandsregionen, liksom andra landsting, har obalans i beläggningarna på sjukhusen. Det är ett problem som drabbar både patienter och personal.

 –  Hittills har i princip varje sjukhus fått hantera sina egna problem. Nu har vi för första gången en total bild av hur det ser ut i hela regionen och också en prognos för framtida vårdplatsbehov. Det betyder att vi kan arbeta gemensamt inom organisationen för att lösa problemen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Många faktorer påverkar

Västra Götalandsregionen har cirka 4 300 vårdplatser fördelat på de sex största sjukhusen. Fördelningen av vårdplatser och andelen överbeläggningar varierar mellan sjukhusen och mellan olika specialistområden beroende på olika förutsättningar; olika patientunderlag, olika specialiteter och olika historik.

Tillgången på vårdplatser är beroende av väl fungerande vårdprocesser inom sjukhusen. Trots överbeläggningar på en klinik kan det finnas tomma vårdplatser på andra. Tillgången på vårdplatser beror också på om det finns en väl fungerande samverkan med primärvården och med kommunernas vård och omsorg.

Beläggningsgraden är idag i genomsnitt 91 procent, vilket nationellt sett är en hög nyttjandegrad. Men utredningen visar också att det varje dag sker överbeläggningar vid sjukhusen i regionen.

 -  En överbeläggning är aldrig bra, kommenterar Ann Söderström. Vi har cirka 180 överbeläggningar varje dag men ungefär hälften av dessa sker i en fysiskt rätt utformad säng placerad på rätt ställe, det vill säga inte i en korridor eller liknande. 
 -  Men naturligtvis måste vi ta frågan på största allvar. Det kan innebära risker för patientsäkerheten och även vara ett arbetsmiljöproblem.

Mer öppenvård

I hela Sverige går utvecklingen mot färre antal vårdplatser. Förebyggande arbete, högre kvalitet i vården, moderna behandlingssätt och kortare vårdtider för dem som behöver sjukhusvård har minskat behovet av vårdplatser. Istället sker allt mer av vården inom öppenvården eller i hemmet.

Men befolkningsökningen och utvecklingen mot allt fler äldre kan under de kommande tio åren ställa krav på nya vårdplatser. Enligt utredningen kommer vårdplatsbehovet att öka med cirka 140 platser i ett 10-årsperpektiv. Prognosen baseras på dagens produktion, den beräknade befolkningsutvecklingen, effektivisering och medicinsk utveckling.

Åtgärder

Med rapporten om vårdplatsbehovet i Västra Götalandsregionen har en första del av utredningsuppdraget om Framtidens hälso- och sjukvård slutförts. Materialet kommer därmed att ligga till grund för det fortsatta arbetet med sjukvårdens framtida utveckling.

 -  Det första vi kommer göra är att gå igenom materialet och i dialog med sjukhusledningarna analysera resultatet för att kunna vidta rätt åtgärder, säger Ann Söderström.
 -  Det absolut viktigaste är att klarlägga och åtgärda de problem som leder till överbeläggning. På kort sikt kan det handla om att omfördela resurser, förbättra rutiner och att ytterligare förbättra samarbetet med kommunerna. Vi kommer också att fortsätta att arbeta för att minimera vårdrelaterade infektioner och andra skador i vården. Det arbetet leder också, utöver en bättre vård, till ett minskat behov av vårdplatser.

Fakta:

Västra Götalandsregionen har 4300 vårdplatser vid de största sjukhusen Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården, Skaraborgs Sjukhus, Södra Älvsborgs sjukhus, Kungälvs Sjukhus och Alingsås Lasarett. Utöver dessa finns 23 vårdplatser hos Frölunda specialistsjukhus och Habilitering och Hälsa samt 53 vårdplatser hos privata vårdgivare; Lundby Sjukhus, Stadsmissionen samt Carlanderska sjukhuset. Dessa vårdplatser ingår inte i undersökningen.

Kontaktpersoner:

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0730-771177
Helen Eliasson (s), ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, tel  0761-410269

Läs rapporten i sin helhet

Läs en sammanfattning av rapporten



Kontaktperson: Se ovan


Läs meddelandet som PDF