Pressmeddelande
Från SÄS
2013-10-21 09:15


Välkomna till föreläsningar om psykisk ohälsa och antibiotika den 24 oktober


Föreläsningar för alla intresserade, ”Antibiotika – missbrukad mirakelmedicin” och ”Kan ont i kroppen visa sig i själen?” Kl. 17.30-19.00. Alla intresserade är välkomna.

Varje år anordnar SÄS forsknings- och kvalitetsdagar som syftar till att sprida ny kunskap inom sjukhuset. Årets program innehåller 58 föreläsningar, 41 posters och åtta prova på aktiviteter presenteras. Det är medarbetarna själva som är huvudpersoner och några externa föreläsare är också inbokade. Som avslutning på dagarna, utses vinnare av ett forskningspris, kvalitetspris, pris för bästa poster och anförande.

-Forsknings- och kvalitetsdagarna är vårt viktigaste forum för spridning av allt goda forsknings- och utvecklingsarbete som sker på SÄS, säger Thomas Wallén sjukhusdirektör. Att utveckla och sprida ny kunskap är avgörande för att vi ska lyckas med de framtida utmaningarna hälso- och sjukvården står inför.

Föreläsningar för allmänheten

I år riktar sig två föreläsningar speciellt för en bredare publik. Alla intresserade är välkomna.

På eftermiddagen, den 24 oktober kl. 17.30, inleder Suzanne Guregård, biträdande sjukhusdirektör, kvällen med att prata om sjukvårdens utmaningar och vad SÄS gör för att möta dessa.

Thomas Floxmo, äldrepsykiatrisamordnare, föreläser därefter om äldres psykiska ohälsa.
Titeln på föreläsningen är ”Kan ont i själen visa sig i kroppen. Psykisk ohälsa hos äldre är vanligare än man tror och ses i dag som en stor folksjukdom. Cirka tio till femton procent av den äldre befolkningen lider av depression, men ångestsjukdomar och psykotiska tillstånd ar relativt vanliga. Det finns många orsaker till psykisk ohälsa hos äldre, exempelvis kan nämnas förändringar i hjärnan, biverkningar av läkemedel men även näringsbrist och för mycket alkohol.

Thomas Floxmo
Thomas Floxmo är äldrepsykiatrisamordnare inom vuxenpsykiatrin och berättar hur psykiska ohälsa kan visa sig hos äldre. Foto Pernilla Lundgren, fotomedia.

- Depression tar sig ofta andra uttryck hos en äldre person och kan därför vara svår att upptäcka, menar Thomas Floxmo. Exempelvis kan värk i kroppen, huvudvärk, oro och sömnproblem vara tecken på depression. Därför är det viktigt att dessa symtom upptäcks så att behandling kan ges.

På sjukhuset har rutiner utvecklats för att fånga upp psykisk ohälsa bland alla patienter som skrivs in. En mängd frågor kring kroppslig skörhet och psykisk ohälsa ställs till äldre över 70 år och till dem som är multisjuka, dvs. har flera sjukdomar. Det kan exempelvis handla om kost, sömn och alkohol. Olika skattningsskalor används.

Thomas föreläsning handlar om hur depression hos äldre kan upptäckas, vad depression orsakas av och vem man vänder man sig till för behandling.

Hans Ahrne, vårdhygienstrateg, föreläser avslutningsvis, om antibiotika en missbrukad mirakelmedicin.

Hans Ahrne

Sjukvården hotas i dag av multiresistenta bakterier. Det är bakterier som genom ombildningar i arvsmassan, har blivit motståndskraftiga mot flera typer av antibiotika. Utvecklingen av resistenta bakterier sker först genom en slumpmässig ombildning där ett fåtal bakterier blir motståndskraftiga. När det finns antibiotika i miljön dör de antibiotikakänsliga bakterierna, de resistenta bakterierna överlever och förökar sig. Följden blir en bakteriesort som inte svarar på antibiotika.

Hans Ahrne, vårdhygienstrateg och överläkare. Foto Pernilla Lundgren, fotomedia.

SÄS arbetar intensivt för att för hindra smittspridning av multiresistenta bakterier.

- Här på sjukhuset har vi tydliga rutiner och riktlinjer som alla medarbetare måste följa i arbetet nära patienten, säger Hans Ahrne. Riktlinjer kring vårdhygienisk standard kan exempelvis handla om att sprita händerna före och efter kontakt med patienter och att alltid bära kortärmad klädsel i en vårdsituation.

Likaså används antibiotika på ett klokt sätt, för att ge den mest effektiva behandlingen och samtidigt motverka utvecklingen av multiresistenta bakterier.

- Det är väldigt viktig använda antibiotika endast när det behövs, fortsätter Hans Ahrne. Vi hoppas också att allmänheten lyssnar på sin läkare när de eventuellt nekas antibiotika. Det är förstås inte heller bra att köpa antibiotika receptfritt utomlands.

Föreläsningen tar upp både vad sjukvården kan göra och vad man kan göra som enskild individ.

 Program för forsknings- och kvalitetsdagarna (pdf)



Kontaktperson: Pressjouren 033-6162444


Läs meddelandet som PDF