Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-10 14:15


Beslut regionstyrelsen 10 februari

885 miljoner i överskott


Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat för förra året visar ett överskott på 885 miljoner kronor. Det framgår i den bokslutskommuniké som presenterades för regionstyrelsen på tisdagen.

Den översiktliga redovisningen visar att regionen fortsatt öka sina investeringar och ligger nu på två miljarder kronor under år 2008. Nettolikviditeten, alltså de pengar som regionen har till sitt förfogande, har ökat till 5.773 miljoner. Noterbart är också att ökningstakten för regionens kostnader är lägre än år 2007 och nettokostnadsutvecklingen hamnar på 6,5 procent.

Sjukfrånvaron fortsätter att minska och liksom tidigare år är det kvinnornas sjukfrånvaro som minskar mest. Samtidigt har antalet anställda fortsatt öka, under förra året med 267 personer. Antalet anställda är nu 50.886 eller 45.777 omräknat till årsarbetare.

Både sjukhusens produktion av vård och antalet besök till primärvården har ökat med 1,8 respektive 3,2 procent. 

Västra Götalandsregionens bokslutskommuniké för 2008.

Ansöker om kirurgisk rikssjukvård

Västra Götalandsregionen vill bedriva rikssjukvård för viss kraniofacial kirurgi. Det är en kirurgi som används för att behandla missbildningar, tumörer och skador i ansiktet.

Regionstyrelsen beslutade att ansöka hos Socialstyrelsen att vården ska ges vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som arbetat med denna kirurgi sedan början av 1970-talet vid plastikkirurgiska kliniken. Rikssjukvård innebär att sjukhuset har hela landet som upptagningsområde.

Kraven för att få rikssjukvård är att enheten på sjukhuset har en hög vårdkvalitet och att verksamheten är ekonomiskt effektiv. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har sedan tidigare tillstånd tillsammans med Universitetssjukhuset i Lund att bedriva rikssjukvård när det gäller hjärtkirurgi på barn och ungdomar, vuxna med medfödda hjärtfel samt pacemakerinsättningar på barn och ungdomar. Västra Götalandsregionen tänker ansöka om att få bedriva rikssjukvård inom ett flertal områden.

Kommentarer till dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbsidor...

Handlingar...

Övriga beslut i korthet...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF