Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-02-10 14:15


Beslut regionstyrelsen 10 februari i korthet


885 miljoner i överskott och mer sjukvård

Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat för förra året visar ett överskott på 885 miljoner kronor. Det framgår i den bokslutskommuniké som presenterades för regionstyrelsen på tisdagen.

Västra Götalandsregionens bokslutskommuniké för 2008.

Lättare ta med cykel i regiontrafiken

Det ska bli lättare att ta med sig cykeln på bussar och tåg i Västra Götaland. I en motion vill Sören Kviberg (V) och Anette Ternstedt (V) att Västtrafik tar fram ett enhetligt och tydligt system för taxor och regler för cyklar i kollektivtrafiken. Regionstyrelsen menar att Västtrafik redan påbörjat ett sådant arbete och att informationen på Västtrafiks webb ska förtydligas. Därmed föreslår regionstyrelsen att regionfullmäktige ska anse motionen vara besvarad.

Styrelse och fullmäktige får 312 miljoner i överskott

I årsredovisningen för 2008 för regionstyrelsen och regionfullmäktiges verksamheter redovisas ett överskott på 312,1 miljoner kronor. En del av detta är regionkansliets hälso- och sjukvårdsansvar som har det största överskottet på nära 160 miljoner. Det beror på att de extra pengar till sjukhus som klarar vårdgarantins gränser kommer att betalas ut under 2009. Även regionkansliet administration har ett överskott på drygt 80 miljoner kronor vilket främst förklaras med restriktivitet både med bemanning och övriga kostnader. Regionstyrelsen godkände årsredovisningen för styrelsen och fullmäktiges verksamheter, som kommer att bli en del av hela Västra Götalandsregionens årsredovisning.

Tillgängligheten till Regionens Hus ska öka

Regionstyrelsen beslutade att det ska finnas en god fysisk tillgänglighet vid Regionens Hus i Vänersborg, Uddevalla, Mariestad, Skövde, Borås och Göteborg. Åtgärder kommer att vidtas för ungefär fem miljoner kronor. Styrelsen menade också att om det inte går att nå en god tillgänglighet vid något hus ska man överväga att byta lokaler.

Handlingsprogram mot livmoderhalscancer

Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram för att utveckla det förebyggande arbetet mot livmoderhalscancer. Det handlar dels om att få fler kvinnor att delta i de gynekologiska hälsokontrollerna men också att utveckla säkrare analysmetoder och förbättra uppföljningen. Västra Götalandsregionen erbjuder gynekologisk cellprovskontroll regelbundet till kvinnor i länet. Täckningsgraden är i genomsnitt 80 procent vilket är över det nationella genomsnittet men under nationella och europeiska rekommendationer. I vissa ekonomiskt och socialt missgynnade områden är täckningsgraden under 70 procent.

Västra Götalandsregionen kommer att genomföra en studie för att ta reda på varför kvinnor uteblir från kontrollerna och dessutom öka informationsinsatserna. Vidare ska det bli möjligt att boka om sin tid via Internet.

Utveckling av hjärtsjukvården

Regionstyrelsen beslutade att åtgärder ska vidtas för att utveckla hjärtsjukvården i Västra Götalandsregionen i enlighet med Socialstyrelsens nationella riktlinjer. Bland annat ska hälso- och sjukvårdsnämnderna i Östra och Västra Skaraborg samt styrelsen för Skaraborgs Sjukhus överväga behovet av PCI (ballongvidgning av hjärtats kärl) dygnet runt. Regionstyrelsen beslutade också att den palliativa vården för patienter med hjärtsvikt ska vidareutvecklas.

Vidare ska Sahlgrenska Universitetssjukhuset ta fram förslag till program för fysisk träning av patienter med medfödd hjärtsjukdom.

Ansöker om kirurgisk rikssjukvård

Västra Götalandsregionen vill bedriva rikssjukvård för viss kraniofacial kirurgi. Det är en kirurgi som används för att behandla missbildningar, tumörer och skador i ansiktet.

Regionstyrelsen beslutade att ansöka hos socialstyrelsen att vården ska ges vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som bedrivet denna kirurgi sedan början av 1970-talet vid plastikkirurgiska kliniken. Rikssjukvård innebär att sjukhuset har hela landet som upptagningsområde.

Se pressmeddelande... 

Hjälp till barn från Gaza återremitterades

Sören Kviberg (V) och Anette Ternstedts (V) förslag om att Västra Götalandsregionen erbjuder transport och tio vårdplatser till svårt skadade barn från Gaza återremitterades.  

Ska det finnas vita fläckar i IT-infrastrukturen?

Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget till strategi för IT-infrastruktur. Strategin innehåller vision, mål och åtgärder för att nå målen om bredbandtäckning i Västra Götaland. Men en del av strategin innebär utbyggnad av trådlöst bredband och detta har överklagats av överkänsliga personer som anser att deras hälsa skulle påverkas negativt av en sådan utbyggnad. Västra Götalandsregionen ska därför tala med kommunerna om att behålla så kallade ”vita fläckar” utan IT-täckning.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Yttrande över kollektivprogram för Göteborgsregionen - K2020

Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget till yttrande över kollektivprogram för Göteborgsregionen – K2020. Programmet har tagits fram i samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Göteborgsregionens kommunalförbund, Göteborgs stad, Västtrafik, Banverket och Vägverket. I yttrandet betonar regionstyrelsen bland annat finansieringsfrågorna. Målet är att dubbelt så många ska resa kollektivt och att vi ska nå en resandeandel på 40 procent år 2025.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande. 

Länk till rapporten...

Yttrande över EU:s Grönbok

Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget till yttrande över Europeiska Unionens Grönbok om territoriell sammanhållning. Yttrande har tagits fram i samråd med kommunerna i Västra Götaland. I yttrandet framförs bland annat att sammanhållningspolitiken är viktig och att denna bör utformas så att tillväxtfrågorna prioriteras.

Handlingar...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF