Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-05-12 14:14


Beslut regionstyrelsen 12 maj

Den statliga kulturpolitiken behöver samordnas


Regionstyrelsen beslutade att lämna ett yttrande över både kulturutredningen och museiutredningen. I förslaget till yttrande från beredningsgruppen för kultur framgår att staten bör anpassa sin kulturpolitik och strukturera den för att möta dagens och morgondagens förutsättningar och möjligheter. En reformering av den statliga museisektorn är också efterlängtad och har betydelse för den regionala verksamheten anser Västra Götalandsregionen i yttrandena över kultur- och museiutredningen.

Västra Götalandsregionens erfarenheter visar att samordning, långsiktighet, resurser och kompetens behövs för att nå framgång. Därför är kulturutredningens grundläggande förslag om att staten måste finna former för samordning välkommet. Men Västra Götalandsregionen anser också att kulturutredningen inte nog betonar området kultur för barn och unga.

Västra Götalandsregionen stödjer den bidragsmodell som kulturutredningen föreslår. Dock poängteras att regionerna inte ska behöva administrera ett urholkat statligt anslag. Därför föreslår Västra Götalandsregionen att parterna ska indexuppräkna sina anslag och att ytterligare bidrag bör rymmas i förslaget för att undvika denna risk. Västra Götalandsregionen stödjer också uppfattningen om att arbetet med förhållandet mellan kulturpolitik och andra politikområden bör förstärkas under förutsättningen att staten har resurser att arbeta tvärsektoriellt mellan departementen i denna fråga.

Enligt utredningen har de statliga museerna möjlighet att effektivisera sin förvaltning och tillgången till kulturarkivet. Om effektiviseringen sker tillsammans med regionala och lokala museer kan det bli en viktig grund för brukandet, utvecklandet och tolkningen av kulturarvet. Västra Götalandsregionen säger dock bestämt nej till förslaget att använda de 10 miljoner kronor som är avsatta i statsbudgeten för regional museiutveckling till andra ändamål.

Se pressmeddelande från beredningsgruppen för kultur...

Patientavgifter med VG Primärvård

Regionstyrelsen beslutade att godkänna förslaget om en ändring av patientavgifter som ska gälla från den 1 oktober i samband med att vårdvalsmodellen VG Primärvård träder ikraft. Bland annat sänks patientavgiften för ett läkarbesök på den vårdcentral som patienten valt till 100 kronor. Om patienten går till annan vårdcentral kostar läkarbesöket 200 kronor.

Se pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet…

Regionstyrelsens övriga beslut i korthet...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF