Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-09-20 11:00


Friskare barn i förskolan


Förkylningar, magsjuka och öronvärk. Förskolan är en riskmiljö för infektioner då många barn vistas tillsammans på en begränsad yta. Men det går att göra mycket för att minska onödig smittspridning och sjukdom. En regional temadag torsdagen 23 september i Göteborg ger exempel på initiativ och inspiration till lösningar.

Barn i förskolan har fler infektioner än barn som vistas hemma. Detta drabbar samhället på flera sätt. Kan man minska smittspridningen kan man också minska kostnaderna som drabbar föräldrar och samhället vid sjukfrånvaro. Dessutom leder minskad smittspridning och sjukdom till att barn kan slippa onödiga antibiotikabehandlingar.

Flera nordiska studier visar att goda hygienrutiner kan minska sjukligheten i förskolan. Det står också klart att skärpt hygien minskar både sjukfrånvaro och antibiotikaförbrukning bland förskolebarn. Därför startades projektet HYFS (hygiensjuksköterska i förskolan) i Göteborg 2006. Ett projekt som nu har utökats till hela Västra Götaland. Projektets syfte är att förbättra hygienrutinerna i förskolorna och därigenom minska barnens sjukfrånvaro.

Dagen arrangeras av Strama (samverkan mot antibiotikaresistens), Sveriges Kommuner och Landsting, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Smittskyddsenheten i Västra Götaland (inklusive HYFS-projektet). 

Kom och lyssna på en paneldiskussion med utgångspunkt ur ett påhittat fall, Emma 2 år. Där diskuteras bland annat: När ska ett barn stanna hemma? Hur kan man minska möjligheterna för bakterier och virus att spridas? Vad innebär det att en bakterie är resistent? Vem har egentligen ansvar vid ett utbrott?

För mer information, se bifogat program.

Tid: torsdagen den 23 september 09.30-16.15

Plats: Konferenscentrum Wallenberg, Medicinaregatan 20 A, Göteborg.

Varmt välkomna!



Kontaktperson: Marianne Bengtsson, hygiensjuksköterska HYFS-projektet, 031-368 56 17, marianne.l.bengtsson@vgregion.se.
Peter Ulleryd, bitr smittskyddsläkare, 0736-25 45 47, peter.ulleryd@vgregion.se.


Läs meddelandet som PDF