Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-18 12:40


Lägesrapport 18 januari om legionellafallen i Svenljunga


Ingen säker gemensam smittkälla har hittats. Den bioreningsanläggning där fynd av Legionella serogrupp 1 i höga halter gjorts håller nu på att tätas så att eventuell aerosol inte kan spridas fritt ut i luften.

Inga nya legionellafall i Svenljungatrakten förutom de tre redan kända har påvisats. Provsvar från patienter med misstänkt lunginflammation och tagna omgivningsprover inkommer successivt.

Hälso- och sjukvården har fortsatt en höjd beredskap för att upptäcka nya sjukdomsfall. Som tidigare rekommenderas de boende i Svenljungatrakten med tecken på lunginflammation såsom hög feber, andningspåverkan och hosta att söka sjukvård. I första hand till vårdcentralen i Svenljunga. Under jourtid till Jourcentralen/Akutmottagningen SÄS, Skene eller Akutvårdcentralen SÄS, Borås.

Utredningen sker i samarbete med Smittskyddsenheten i Västra Götaland, Miljö- och byggenheten Svenljunga kommun, Infektionskliniken Södra Älvsborgs Sjukhus, Vårdcentralen i Svenljunga, Mikrobiologiska laboratoriet Borås, Miljöskyddsenheten Länsstyrelsen Västra Götaland och Smittskyddsinstitutet.

Tidigare pressmeddelanden om legionellafallen i Svenljunga:

Mer information om Legionella kan läsas på Smittskyddsinstitutets hemsida.



Kontaktperson: Smittskyddsenheten i Borås, 033-616 29 01 (bitr smittskyddsläkare Peter Ulleryd, 033-616 29 00) eller Miljö- och byggenheten Svenljunga Susanne Norberg 0325-184 40.


Läs meddelandet som PDF