Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-02-16 14:00


Beslut i regionstyrelsen 16 februari:

Regionalt Bild- och interventionscentrum


Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska sjukhuset.
Illustration: Pyramiden Arkitekter AB. Klicka för större bild.

Västra Götalandsregionen ska uppföra ett Bild- och interventionscentrum för medicinska verksamheter som använder olika avancerade bildmetoder för diagnostik och behandling. Bild- och interventionscentrum kommer att ligga på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg och bland annat inrymma operationsmiljöer med bildgivande utrustningar som MR (magnetresonans), PET (positronemissionstomografi) och CT (computed tomography - datortomografi) samt en cyklotron för egen produktion av radioaktiva ämnen för medicinskt bruk.

Patienter med cancer och svår hjärtsjukdom hör till de grupper som kan få effektivare behandling, minskade risker för biverkningar och kortare behandlingstider genom tillkomsten av Bild- och interventionscentrum. Centrumet kommer också att bidra till att kompetensen och kunskapen utvecklas inom diagnos- och behandlingsområdet och på så sätt fylla en väsentlig plats i Västra Götalandsregionens långsiktiga utveckling inom biomedicin och hälsa. Samtidigt kan Bild- och interventionscentrum stärka regionens profil inom forskning, utveckling och riksspecialistvård och göra regionen till en attraktiv samarbetspartner för industrin.

Totalt rör det sig om en satsning på närmare 1,3 miljarder kronor. Byggstart är planerad till 2012 och de första patienterna kommer att kunna tas emot 2015.

Regionstyrelsen beslutade att genomföra etapp ett och två av byggnationen och samtidigt bevilja fastighetsnämnden en låneram om 837 miljoner kronor för de båda första etapperna.

Länk till mer information i pressmeddelande från Hälso- och sjukvårdsutskottet 27 januari i år. 

 

Övriga beslut i korthet

 

Fortsatt utredning om nytt Regionens hus i centrala Göteborg

Sedan ett par år utreder Västra Götalandsregionen möjligheterna att samlokalisera de Göteborgs-baserade administrativa verksamheterna till ett gemensamt kontor i centrala Göteborg. Idag återstår ett förslag, att köpa Bergslagsbanans tidigare stationsbyggnad i närheten av centralstationen. I planerna ingår dessutom att uppföra ett antal nya byggnader i anslutning till det gamla stationshuset. Förhandlingarna om att köpa fastigheten från Göteborgs kommun har påbörjats och regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde, i ett förslag till regionfullmäktige, att fastighetsnämnden ska återkomma till regionstyrelsen med förslag till förvärv av fastigheten samt planer för ett nytt regionens hus i Göteborg.

Motion om att regionens upphandlingar kan stimulera det lokala och regionala näringslivet

Gunilla Levén med flera (M) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen ska kartlägga i vilken utsträckning mindre, lokala och regionala företag lämnar anbud i regionens upphandlingar. Motionärerna vill även se förslag på hur tillämpningen av LOU (Lagen om offentlig upphandling) och upphandlingarnas utformning kan förbättra dessa företags möjligheter att delta i Västra Götalandsregionens upphandlingar.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att enligt motionens första att-sats kartlägga i vilken utsträckning mindre, lokala och regionala företag lämnar anbud i regionens upphandlingar.

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig till förmån för bifall till motionen i sin helhet.

Utredning av språktolktjänster

Regionstyrelsen har på regionfullmäktiges uppdrag utrett behovet av ändrad organisation av tolkverksamheten. Utredningen visar att det finns förutsättningarna för en samverkan kring tolkverksamhet mellan Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad, Trollhättans stad, Borås stad samt Mariestads och Uddevalla kommuner. Regionstyrelsen beslutade därför att ge regiondirektören i uppdrag att redovisa förslag till hur en sådan samverkan skulle kunna se ut.

Internationell handlingsplan för 2010

Internationella beredningen har tagit fram ett förslag till internationell handlingsplan för 2010. Planen beskriver hur Västra Götalandsregionen bevakar sina intressen i EU och stärker omvärldskunskaperna bland annat genom att delta i europeiska organisationer, nätverk och projekt, genom att svara på EU-kommissionens samråd och genom att bygga kontakter med EU-organen i Bryssel.

Under 2010 hanterar EU flera stora frågor som kommer att långsiktigt påverka utvecklingen i Västra Götaland, däribland den nya tillväxtstrategin EU2020 och den framtida budgeten. En annan fråga som Västra Götalandsregionen och andra regioner i Europa följer noga är framtiden för regionalpolitiken, som i dag tillför Västra Götaland åtskilliga miljoner. Även inom forskning, livslångt lärande, hälso- och sjukvård, klimat/energi, kultur, transporter och den maritima sektorn finns ett antal EU-frågor som Västra Götalandsregionen kommer att bevaka under året.

Regionstyrelsen beslutade att fastställa handlingsplanen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

Förslag till ungdomspolitiskt handlingsprogram

Styrgruppen för Ungdom och Demokrati har tagit fram ett förslag på ett regionalt ungdomspolitiskt handlingsprogram för Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen beslutade att skicka förslaget på remiss till nämnder och styrelser för yttrande.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget förslag.

Projektredovisning

Regionkansliet har enligt ett uppdrag i budget för 2010 redovisat vilka projekt och uppdrag kansliet arbetar med eller medverkar i. Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärendet i väntan på ytterligare redovisning.

Regionstyrelsen godkände handlingsplan för IT

Regionstyrelsen beslutade att godkänna handlingsplanen för verksamhetsutveckling med stöd av IT 2010 samt prioritering och detaljplanering av de redovisade projekten.

Samråd om ägardirektiv för förbättrad tillgänglighet till kollektivtrafiken

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens sammanträde att regionens representanter i det regionala ägarrådet ska ta initiativ till samråd om ett nytt ägardirektiv för Västtrafik. Enligt förslaget ska ägardirektivet innehålla ett uppdrag till Västtrafik att skyndsamt verka för en ökad tillgänglighet till kollektivtrafiken för personer med funktionsnedsättning.

Årsredovisning för regionstyrelsen och regionfullmäktige 2009

Regionstyrelsen beslutade att godkänna årsredovisningen för regionfullmäktiges och regionstyrelsens verksamhet 2009.

Informationsärende
Överskott på 86 miljoner trots lågkonjunktur

I samband med regionstyrelsens sammanträde på tisdagen fick ledamöterna information om Västra Götalandsregionens bokslut för 2009. Västra Götalandsregionen redovisar för året ett överskott på 86 miljoner kronor. Trots lågkonjunkturen har resultatet förbättrats med närmare en miljard kronor i förhållande till de första prognoserna från våren 2009 som pekade på ett underskott på 900 miljoner kronor.

Resultatförbättringen beror till största delen på yttre faktorer, sänkta premier till AFA försäkring, en engångsutbetalning från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, samt bättre skatteprognoser i och med att samhällsekonomin förbättrats. Men även verksamheternas åtgärdsplaner, för att få ekonomin i balans, började få effekt under årets senare del och har påverkat resultatet positivt.

Länk till mer information i separat pressmeddelande om bokslutskommunikén.

 

# # #
www.vgregion.se/press

 

Länk till partiernas egna webbplatser.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF