Revidering av Internationell policy för Västra Götalandsregionen
Västra Götalandregions internationella policy från april 2004 har uppdaterats. Regionfullmäktige godkände den nya, reviderade policyn.
Fler kan få frisktandvård
Alla vuxna ska från den 1 april i år kunna teckna avtal om frisktandvård hos Folktandvården. Regionfullmäktige beslutade att anpassa Västra Götalandsregionens regler till den gemensamma nationella modellen för frisktandvård som innebär att man betalar en fast månadskostnad för sina tandläkarbesök. Anpassningen får till följd att den övre åldersgränsen på 65 år tas bort. Samtidigt kommer fler åtgärder att ingå i avtalet.
Med de nya reglerna blir det dessutom tio betalningsnivåer för månadskostnaden istället för fem och möjlighet att anpassa kostnaden efter åldern. Förutom att alla vuxna ges möjlighet att teckna avtal om frisktandvård kan förändringarna också innebära en kostnadssänkning för dem med bäst tandhälsa.
Sänkta priser hos Folktandvården
Regionfullmäktige beslutade att priset på ett drygt 20-tal olika behandlingar och åtgärder inom Folktandvården ska sänkas från och med 1 mars i år. Bland de ingrepp som berörs finns bland annat vissa implantatbehandlingar.
En ny tandvårdreform sjösattes 1 juli 2008 och med den också den hittills gällande prislistan för vuxentandvård. Prissänkningarna i den nya prislistan är resultatet av Folktandvårdens analys under hösten av de faktiska kostnaderna för olika tandvårdsåtgärder. Vad gäller exempelvis implantatbehandlingar har bland annat kostnaderna för material minskat sedan den ursprungliga prislistan beräknades.
Länk till Folktandvårdens pressmeddelande från 20 november 2008.
Fortsättning för fullmäktiges temadagar
Inför mandatperioden 2006 – 2010 beslutade regionfullmäktige att införa tvådagars höstmöten, där den första dagen skulle vara en temadag med fördjupning i ett särskilt ämne. Hösten 2007 genomfördes en temadag om infrastruktur och förra året hölls en temadag om klimat och miljö. En utvärdering har gjorts efter halva perioden och den visar att regionfullmäktiges ledamöter tycker att systemet ska fortsätta.
Regionfullmäktige beslutade att det även 2009 och 2010 ska genomföras tvådagars höstmöten med temadag med regionfullmäktige.
Självständig romsk folkhögskola
Västra Götalandsregionen ansöker hos folkbildningsrådet om att Agnesbergs folkhögskola, en romsk filial till Göteborgs folkhögskola, ska få status som självständig folkhögskola. Verksamheten startade 2006 och folkbildningsrådet beviljade skolan då en försöksperiod på tre år, till och med utgången av 2009. Under sina två år i drift har Agnesbergs folkhögskola allt mer funnit sina former och fyller nu ett behov av vuxenutbildning och folkbildning hos den romska minoriteten. Skolan är den första i Norden där inte bara eleverna utan även många av de anställda är romer. Tanken är att Västra Götalandsregionen initialt blir huvudman för skolan, men att den på sikt ska drivas som en självständig folkhögskola.
Regionfullmäktige beslutade att Västra Götalandsregionen ska ansöka hos folkbildningsrådet om självständighet för Agnesbergs folkhögskola med Västra Götalandsregionen som huvudman.
Länk till Kulturnämndens pressmeddelande från 22 december 2008
Ökad valfrihet och större inflytande för medborgarna med VG Primärvård
Regionfullmäktige beslutade att införa VG Primärvård den 1 oktober. VG Primärvård innebär bland annat att alla invånare fritt ska kunna välja vårdcentral. Alla vårdcentraler som uppfyller Västra Götalandsregionens krav blir godkända och får bedriva vård. Uppdraget är lika till alla vårdgivare, oavsett om de drivs i offentlig eller privat regi.
Grundtankarna är att
- Ge patienterna och medborgarna starkare ställning och större inflytande i vården
- Bredda vårdutbudet i patientens närområde
- Förbättra kvalitet och tillgänglighet och därmed stärka förtroendet för primärvården
- Ge vårdgivarna lika uppdrag, större frihet och ökat lokalt ansvar oavsett driftsform
- Låta vårdgivarna på ett tydligare sätt än i dag konkurrera på kvalitet
- Möta framtida utmaningar på ett offensivt sätt
Lägre patientavgift
Med VG Primärvård får patienten/medborgaren en starkare ställning och större inflytande i vården. Alla ges möjlighet att fritt välja vårdcentral och varje vårdcentral ska ta emot de patienter som så önskar och anpassa sina resurser efter deras behov. Vårdcentralens ersättning följer med patientens val. Man kan byta vårdcentral när man vill. Vårdcentralerna får inte neka någon patient. Den som går till vårdcentralen de valt får en lägre kostnad för ett läkarbesök, 100 kronor. Går man till en annan vårdcentral får man betala en högre patientavgift, 200 kronor.
Lika villkor
För att bli godkända och få starta verksamhet måste vårdcentralerna uppfylla Västra Götalandsregionens krav och villkor. Kraven och villkoren är lika för alla vårdcentraler oavsett om de drivs i offentlig eller privat regi. Efter samråd och avtal med respektive hälso- och sjukvårdsnämnd har vårdgivaren sedan rätt att etablera sig och bedriva vård inom regionen.
Öppet minst 45 timmar per vecka
I vårdcentralernas uppdrag ingår allmänmedicinsk verksamhet inklusive barnhälsovård, hälsofrämjande och förebyggande insatser, hjälp mot psykisk ohälsa, medicinsk fotvård, läkarmedverkan i kommunal hälso- och sjukvård, jourverksamhet, utbildningsplatser och handledning samt delta i utvecklingsarbeten och FoU. De har också ett närområdesansvar för invånarna i närområdet och ska samverka med bland andra kommuner och sjukhus. Alla vårdcentraler måste hålla öppet minst 45 timmar per vecka. De ska tillhandahålla jour som är öppen till kl 22 alla vardagskvällar och minst sex timmar under lördagar, söndagar och helgdagar. Den jouröppna tiden kan samordnas med andra vårdcentraler.
Primärvårdspeng följer patientens val
Ett nytt ersättningssystem införs som är lika för alla vårdcentraler. Den ersättning som vårdcentralerna år följer varje listad patient i form av en primärvårdspeng. Primärvårdspengen varierar utifrån patientens ålder och kön, vårdtyngd, socioekonomiska och geografiska förutsättningar. Primärvårdspengen täcker större delen av vårdcentralernas kostnader för att genomföra uppdraget. En del av ersättningen avgörs dessutom av hur väl vårdgivaren uppfyller vissa kvalitetskrav.
Ansökan senast 14 april
De vårdgivare som önskar vara med från starten den 1 oktober ska lämna in sin ansökan senast den 14 april. Efter sommaren kommer invånarna att få information om hur de väljer vårdcentral.
Beslutet avgjordes genom votering, 135 ledamöter röstade för, 11 emot och tre ledamöter avstod från voteringen.
Vänsterpartiet och Inger Bergman (MP) reserverade sig mot beslutet.
Läs mer om VG Primärvård
Motion om klimatkonferens i Västra Götaland
Maria Abrahamsson (M) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska ta initiativ till en regional ”Balikonferens” för att diskutera klimatfrågan. Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad.
Två interpellationer
Vid regionfullmäktiges sammanträde ställdes två interpellationer.
- Ordförande i folkhälsokommittén, Karin Engdahl (S), besvarade en interpellation från Johan Kanmert (S) om hur Västra Götalandsregionen kan vara en motkraft mot destruktiva uppmaningar riktade till människor med ätstörningar.
- Leif Blomqvist (S), ordförande i Västtrafiks styrelse, besvarade en interpellation från Amanda Åhall (V) om uppförandekod vid upphandling kopplat till Västtrafiks upphandling av Veolia Transport.
En interpellation från Sven-Olof Carlsson (M) om bemanningssituationen vid Skene Lasarett bordlades.
Sex frågor
Vid regionfullmäktiges sammanträde besvarades sex frågor ställda av regionfullmäktiges ledamöter.
- Fråga till ordföranden i personalutskottet från Gunilla Levén (M) om arbetsmiljöfrågor.
- Fråga till ordföranden i Film i Väst från Conny Brännberg (KD) om representation i Film i Väst.
- Fråga till ordföranden i hälso- och sjukvårdsutskottet från Annika Tännström (M) om HIV-test.
- Fråga ställd till ordföranden i Film i Väst från Ingrid Fjällmyr (SVG) om representationen i Film i Väst.
- Fråga ställd till ordföranden i NU-sjukvården från Ingrid Fjällmyr (SVG) om riskanalyserna i NU-sjukvården.
- Fråga till ordföranden i regionutvecklingsnämnden från Birgitta Losman (MP) om infrastruktursatsningar.
Tre inlämnade motioner
- Stefan Kristiansson (MP) med flera har lämnat in en motion om att undersöka om lyckoforskning skulle kunna vara ett sätt att utvärdera visionen om det goda livet.
- Claes-Göran Borg (V) har lämnat in en motion om att ta fram en idéskiss för hur man kan skapa fler mötesplatser mellan ungdomar och politiker.
- Sören Kviberg (V) och Amanda Åhall (V) har lämnat in en motion om att regionstyrelsen ska se över förutsättningarna för att öka intresset för tågcharter till Västra Götaland.