Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-01-19 14:45


Större frihet och lägre patientavgift med VG Primärvård


Regionstyrelsen beslutade att VG Primärvård ska införas den 1 oktober i år. Ärendet behandlades i hälso- och sjukvårdsutskottet förra veckan och ska slutligen avgöras i regionfullmäktige den 3 februari.

VG Primärvård innebär att alla invånare fritt ska kunna välja vilken vårdcentral de vill tillhöra. Vårdcentralens ersättning följer med patienten så med vårdvalet kommer patienterna att få ett större inflytande i vården. Dessutom kommer vårdcentralen att få en högre ersättning om de uppfyller vissa kvalitetskrav.

Ålder och andra faktorer på de patienter som tillhör en viss vårdcentral påverkar också ersättningens storlek men för patienterna ska vården bli billigare. Den som går till vårdcentralen de valt får en lägre kostnad för ett läkarbesök, 100 kronor. Går man till en annan vårdcentral får man betala en högre patientavgift, 200 kronor.

Vården kommer att drivas på lika villkor oavsett vem som driver vårdcentralen. För att bli godkänd måste vårdcentralen uppfylla bestämda krav och villkor och reglerna är samma för vårdcentraler som drivs av Västra Götalandsregionen som för dem som drivs privat. Det som regleras är bland annat vilken vård som ska ges och att vårdcentralen ska ha jouröppet minst till klockan 22.00 på vardagar och hålla öppet minst sex timmar under helger. Den jouröppna tiden kan samordnas med andra vårdcentraler men var och en måste hålla öppet minst 45 timmar i veckan.

Efter sommaren kommer invånarna att få information om vårdvalet och vårdcentraler. Från den 1 oktober kommer VG Primärvård att vara genomfört.

Vänsterpartiet reserverade sig mot förslag till förmån för eget yrkande om avslag.

Läs mer om VG Primärvård

Se pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet

Fler kan få frisktandvård

Alla vuxna ska från den 1 april i år kunna teckna avtal om frisktandvård hos Folktandvården. Regionstyrelsen beslutade att anpassa Västra Götalandsregionens regler till den gemensamma nationella modellen för frisktandvård som innebär att man betalar en fast månadskostnad för sina tandläkarbesök. Anpassningen får till följd att den övre åldersgränsen på 65 år tas bort. Samtidigt kommer fler åtgärder att ingå i avtalet. Med de nya reglerna blir det dessutom tio betalningsnivåer för månadskostnaden istället för fem och möjlighet att anpassa kostnaden efter åldern. Förutom att alla vuxna ges möjlighet att teckna avtal om frisktandvård kan förändringarna också innebära en kostnadssänkning för dem med bäst tandhälsa.

Självständig romsk folkhögskola

Västra Götalandsregionen ansöker hos folkbildningsrådet om att Agnesbergs folkhögskola, en romsk filial till Göteborgs folkhögskola, ska få status som självständig folkhögskola. Verksamheten startade 2006 och folkbildningsrådet beviljade skolan då en försöksperiod på tre år, till och med utgången av 2009. Under sina två år i drift har Agnesbergs folkhögskola allt mer funnit sina former och fyller nu ett behov av vuxenutbildning och folkbildning hos den romska minoriteten. Skolan är den första i Norden där inte bara eleverna utan även många av de anställda är romer. Tanken är att Västra Götalandsregionen initialt blir huvudman för skolan, men att den på sikt ska drivas som en självständig folkhögskola.

Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen ansöker hos folkbildningsrådet om självständighet för Agnesbergs folkhögskola med Västra Götalandsregionen som huvudman.

Regionstyrelsen beslutar vidare för egen del att ge kulturnämnden i uppdrag att ta fram erforderliga underlag för ansökan samt för uppdragsbeskrivning och drift av skolan som förvaltning vid kulturnämnden.

Länk till Kulturnämndens pressmeddelande från 22 december 2008



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF