Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-02-11 17:10


Regionfullmäktige den 11 februari


Beslut om Vårdval Rehab med start den 1 september 2014

Regionfullmäktige har nu beslutat att införa ett vårdval inom rehabilitering med start den 1 september 2014. Då kan de vårdgivare som uppfyller Västra Götalandsregionens krav och villkor starta rehabiliteringsenheter. Patienterna ska sedan fritt kunna välja vilken rehabenhet de vill gå till.

Läs mer i pressmeddelande

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

 

Detaljbudget för Västra Götalandsregionen antagen

Alla Västra Götalandsregionens styrelser och nämnder har beslutat om en budget inom den ekonomiska ram som står till förfogande inför 2014. Regionfullmäktige beslutade under tisdagens sammanträde att i sin helhet godkänna verksamheternas detaljbudgetar.
Dagens beslut omfattar även särskilda insatser för flera av de verksamheter som aviserat att de kommer att ha svårt att hålla sig inom givna budgetramar. De befarade obalanserna och ekonomiska problemen finns främst inom NU-sjukvården, SÄS och Kungälvs sjukhus. Fullmäktige att godkände dessa sjukhus får överskrida sina budgetar under 2014.

Läs mer om detaljbudgeten för 2014 i pressmeddelandet från regionstyrelsens sammanträde den 10 december 2013 då styrelsen för egen del beslutade om ett antal satsningar för att minska köer och överbeläggningar samt öka tillgängligheten till vården.

Moderaterna och Folkpartiet deltog ej i beslutet.

 

Ökad satsning satsning på solenergi

Regionfullmäktige ställde sig bakom den plan som systematiskt ska öka andelen solenergi inom Västra Götalandsregionens egna verksamheter. Planen har sitt ursprung i en motion från 2010 om en satsning på solenergi, och den har tagits fram av miljönämnden tillsammans med regionutvecklingsnämnden och fastighetsnämnden.

Läs mer i pressmeddelandet från regionstyrelsen den 21 januari 

 

Klartecken för enklare resor med Västtrafik

Regionfullmäktige i Västra Götaland beslutade idag om en ny pris- och sortimentstrategi för kollektivtrafiken. Beslutet innebär att Västtrafik, i ett första steg, får i uppdrag att genomföra förenklingar av biljettsystemet och biljettsortimentet.

Läs mer i pressmeddelandet från kollektivtrafiknämndens kansli

Folkpartiet och Centerpartiet samt moderaterna Yvonne Andersson och Anders G Högmark reserverade sig mot fullmäktiges beslut om avslag på Birgitta Adolfssons tilläggsyrkande om fortsatt utredning av steg 2.

 

Nya regler för regionens öppna nätverk

Den fria tillgång till Internet som ska införas i Västra Götalandsregionens verksamheter kommer att begränsas. Det beslutade regionfullmäktige på tisdagen i och med att den nya Säkerhetspolicyn för publika nät antogs.
Begränsningarna innebär att det bland annat kommer att vara otillåtet att använda nätverket för olagliga aktiviteter så som hot, diskriminering eller hets mot folkgrupp. Det kommer inte heller vara tillåtet att besöka pornografiska sidor, sidor med rasistiskt eller drogrelaterat innehåll. Också möjligheten att skicka skräppost eller att hämta stora datamängder kommer att begränsas.
Det var i februari ifjol som regionfullmäktige beslutade om gratis tillgång till Internet för den som vistas i eller kring lokaler där Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet. Alla beslut om införandet är ännu inte klara. Exempelvis återstår beslut om när och på vilka platser nätverket ska bli tillgängligt. Klart är dock att införandet kommer att ske stegvis med start under våren 2014.
För att minska risken för intrång eller störningar i Västra Götalandsregionens verksamhet kommer det öppna nätverket att vara skilt från Västra regionens interna nätverk.
Idén till det öppna nätverket för patienter, besökare och anställda kom ursprungligen i en motion till regionfullmäktige från moderaten Martin Andreasson.

 

Övriga beslut från dagens sammanträde

Handlingar till dagens sammanträde

Politiska kommentarer till dagens fullmäktigesammanträde kan finnas på partiernas hemsidor



Kontaktperson: Niclas Samsioe, pressansvarig, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF