Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-10-09 15:00


Regionstyrelsen 9 oktober


Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat räddas av engångseffekter

Västra Götalandsregionens ekonomiska resultat för årets första åtta månader visar ett plus på drygt 1,1 miljarder, jämfört med budget.

Även årsprognosen för Västra Götalandsregionen har förbättrats markant jämfört med budget, från ett underskott på 560 miljoner till ett överskott på 400 miljoner. Läget har påverkats av flera faktorer. Dels beräknas skatteintäkterna bli 450 miljoner kronor högre eftersom Sverige hittills klarat sig bra genom den europeiska konjunktursvackan, dels påverkas årsresultatet av en återbetalning av ett engångsbelopp för avtalsförsäkringar på 560 miljoner kronor.
Det kan se ut som ett gott resultat, men det finns flera orosmoln för framtiden som gör att vi inte på något sätt kan andas ut. Ekonomin måste vara långsiktigt hållbar för att vi ska klara framtidens utmaningar, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Minus för hälso- och sjukvården

Trots ett överskott för Västra Götalandsregionen som helhet, beräknas årsresultatet för hälso- och sjukvården hamna på minussidan. Underskottet beror främst på en ansträng ekonomisk situation hos flera av sjukhusen, och regionstyrelsen föreslår att ägarutskottet får i uppdrag att löpande följa den ekonomiska utvecklingen vid NU-sjukvården. Södra Älvsborgs Sjukhus samt Kungälvs sjukhus, som samtliga beräknas få större underskott än tidigare beräknat.

Inom framför allt hälso- och sjukvården pågår redan ett omfattande arbete med effektiviseringar och besparingsåtgärder för att komma tillrätta med underskotten. I delårsresultatet är dock verksamheternas åtgärder ännu inte synliga.
Vi ser visserligen att kostnadsökningstakten bromsas upp och att antalet anställda minskar, men det tar tid att genomföra förändringarna, säger Ann-Sofi Lodin.

Fram till augusti har personalstyrkan minskat med 267 anställda och Västra Götalandsregionen har nu 49 749 anställda. Även kostnaderna för bemanningsföretag minskar.

Västra Götalandsregionen ser över lokaliseringen av administrationen

Västra Götalandsregionens administrativa ledningsfunktioner ska samordnas och koncentreras till färre platser. Det anser regionstyrelsen i ett förslag till nya riktlinjer för hur de centrala administrativa verksamheterna ska lokaliseras geografiskt.

Ledningskanslierna ska i framtiden samlas i Vänersborg, Göteborg och Skövde. Regionens hus, på sex orter i Västra Götaland, föreslås bli kvar för att samla och samlokalisera andra delar av Västra Götalandsregionens administrativa verksamhet. Servicenämnden uppmanas att fortsätta driva och utveckla administrativ verksamhet i Mariestad.

Bakom de nya riktlinjerna finns Västra Götalandsregionens behov av att samordna och effektivisera lokaler och därigenom också spara pengar.

En ny, lokalstrategisk funktion föreslås samordna behoven av administrativa lokaler, och även följa upp resultatet. Regiondirektören ska också återkomma med förslag om vilka ledningsfunktioner som ska finnas i Vänersborg, Skövde och Göteborg. Uppdraget omfattar också att utreda huvudort för regionövergripande politiska organ.

Riktlinjerna för lokalisering av Västra Götalandsregionens administrativa verksamhet fastslås slutgiltigt av regionfullmäktige. Det beslutet upphäver samtidigt de tidigare riktlinjerna för lokalisering som beslutades inför regionens bildande 1998.

Regional kulturplan 2013 - 2015

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner Västra Götalands regionala kulturplan för åren 2013 - 2015.

Kulturplanen visar den kulturpolitiska riktningen i Västra Götaland för den kommande treårsperioden. Planen fungerar som underlag i förhandlingen om statens ekonomiska bidrag till den regionala kulturverksamheten. Kulturplanen är en del av den så kallade Samverkansmodellen vars tanke är att flytta beslutsfattande inom kulturområdet från staten till regionen samtidigt som de nationella kulturpolitiska målen inkluderas.

Kulturplanen utgår från den nya kulturstrategin ”En mötesplats i världen”, som regionfullmäktige antog den 18 september. Planen ska stödja de övergripande mål och strategiska områden som pekats ut i strategin, bland annat att kulturlivet ska vara tillgängligt för alla, att öka internationaliseringen och att gynna nyskapande inom olika kulturformer.

I kulturplanen lyfts fem särskilda utvecklingsområden fram med rubrikerna: Interkulturella möten, Crossmedia, Utvecklingscentrum för den samtida musik- och ljudkonsten, Internationellt konstresidens i Västra Götaland samt Utveckling av Industrimuseum Västra Götaland.

Framtidens hälso- och sjukvård

Det goda livet med Sveriges bästa hälso- och sjukvård 2025. Det är visionen om Framtidens hälso- och sjukvård som regionstyrelsen tog beslut om på tisdagen.

Uppdraget var att ta fram en idéskiss som bland annat visar vägen till en stärkt närsjukvård, en säkrad vårdplatstillgång och ett förbättrat omhändertagande.

I arbetet med Framtidens hälso- och sjukvård konstateras att Sverige redan idag har en framstående hälso- och sjukvård där de flesta patienter är nöjda med den vård de får och som visar på goda medicinska resultat. Teknikutvecklingen och nya medicinska behandlingar har medfört förbättringar för patienterna på många sätt. Men det krävs nya arbetssätt och lösningar för att möta framtida behov och utmaningar.

Regionstyrelsen beslutade att de övergripande målen i Framtidens hälso- och sjukvård ska utgöra grund för beställning, planering och utveckling av hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Styrelsen beslutade även att den fortsatta utredningen och planeringen av aktiviteter för föreslagna insatsområden ska samordnas med andra övergripande utvecklingsarbeten av hälso- och sjukvården och att de löpande uppföljningarna av hur regionen når upp till målen görs i enlighet med idéskissen Framtidens hälso- och sjukvård.

Vid sitt sammanträde beslutade regionstyrelsen också att ge regiondirektören i uppdrag att hålla samman olika konkreta aktiviteter för att uppnå högre kvalitet och kostnadseffektivitet inom hälso- och sjukvården.
Flera aktiviteter pågår redan och det är viktigt att de hålls ihop för att undvika dubbelarbete och för att säkra att de går i linje med den långsiktiga utvecklingen av hälso- och sjukvården, säger Ann-Sofi Lodin.

Läs mer om Framtidens hälso- och sjukvård i pressmeddelandet från hälso- och sjukvårdsutskottet.

 

Övriga beslut i regionstyrelsen den 9 oktober.

Kommentarer till dagens sammanträde kan finnas på de politiska partiernas hemsidor.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Ann-Sofie Lodin 0706-32 11 65. Pressekreterare Niclas Samsioe 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF