Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-12-01 14:00


Regionstyrelsens beslut i korthet den 1 december


Fullmäktigeärenden

Regionen reviderar de finansiella riktlinjerna

Regionstyrelsen beslutade föreslå att regionfullmäktige godkänner förändringarna i riktlinjerna för finansförvaltningen och pensionsmedelsförvaltningen.

Styrelsen beslutade också för egen del att godkänna förändringarna i dokumenten Riktlinje gällande kapitalförvaltningen avseende Västra Götalandsregionens anknutna stiftelser och Organisation samt berednings- och beslutsprocesser.

Motion om att utreda utökat samarbete mellan GöteborgsOperan och de fria konstutövarna bifallen

I en motion till regionfullmäktige föreslår Lena Jagers Bladini (V) att Västra Götalandsregionen ska utreda förutsättningarna för ett utökat samarbete mellan GöteborgsOperan och de fria konstutövarna i Västra Götaland.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att motionen anses bifallen med kulturnämndens yttrande. Kulturnämnden har i och med yttrandet genomfört den utredning som Lena Jagers Bladini (V) föreslår. Nämnden konstaterar att en hel del samarbeten mellan GöteborgsOperan och det fria scenkonstlivet redan pågår och att det kommer att utses kontaktpersoner för att formalisera samarbetet.

Nytt gemensamt styrdokument för handikappförvaltningen

Vid tisdagens sammanträde beslutade regionstyrelsen föreslå att regionfullmäktige beslutar om ett nytt styrdokument för handikappförvaltningens verksamhet från och med 2010. För första gången kommer nu ett gemensamt styrdokument att gälla för hela verksamheten. Styrdokumentet innehåller en regiongemensam syn på inriktning, omfattning, mål och kvalitet för verksamheterna inom handikappförvaltningen. Dagens beslut upphäver de tidigare policyerna för habilitering av barn, ungdomar och vuxna samt habilitering och rehabilitering av personer med hörsel- och synskador.

Läs mer i pressmeddelandet från hälso- och sjukvårdsutskottets sammanträde den 4 november 2009.

 

Styrelseärenden

Månadsrapport oktober för regionfullmäktige och regionstyrelsen

Enligt månadsrapporten oktober för regionfullmäktige och regionstyrelsen redovisar verksamheterna, fram till och med oktober, ett överskott på 98,5 miljoner kronor. I en jämförelse med samma period 2008 är det en försämring med -297,9 miljoner kronor. I oktoberrapporten beräknas årsresultatet för 2009 bli ett underskott på 2,2 miljoner kronor.

Regionstyrelsen beslutade att lägga oktoberrapporten för regionstyrelsen och regionfullmäktiges verksamhet till handlingarna.

Bemyndiganden och fullmakter för finans- och moderförvaltningen samt anknutna stiftelser 2010.

Regionstyrelsen beslutade att lämna fullmakter och bemyndiganden till regiondirektör Johan Assarsson och ekonomidirektör Mats Friberg samt personal inom regionkansliets ekonomiavdelning att på olika sätt teckna och företräda Västra Götalandsregionens finans- och moderförvaltning samt anknutna stiftelser. Fullmakterna gäller längst till och med den 31 december 2010.

Fullmakt att företräda regionen inför domstol 2010

Regionstyrelsen har rätt att själv eller genom ombud föra Västra Götalandsregionens talan inför domstol och myndigheter. Regionstyrelsen beslutade att ge chefsjurist Birgit Bratt och fastighetsdirektör Kjell Eriksson fullmakt att under 2010 företräda Västra Götalandsregionen inom sina respektive ansvarsområden.

Regionstyrelsen skriver under museiavtal

Efter drygt ett år av diskussioner kunde regionstyrelsen idag besluta om att skriva under det nya huvudavtalet för museiverksamheten vid Västergötlands museum i Skara och Bohusläns museum i Uddevalla.

Läs mer i pressmeddelande

Inriktning för Västtrafiks Trafikförsörjningsplan 2011

Regionstyrelsen beslutade att notera informationen om inriktningen för Västtrafiks trafikförsörjningsplan 2011. Inriktningen är att trafikvolymen ska utökas och att Västra Götalandsregionens ägarersättning till Västtrafik därmed ökar med 8,5 procent per år.

EU ska verka för öppenhet, delaktighet och tydlig ansvarsfördelning

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över Regionkommitténs vitbok om flernivåstyre enligt förslaget från regionkansliets internationella beredning.

Västra Götalandsregionen betonar bland annat vikten av ökat kommunalt självstyre och att samhället byggs underifrån och uppåt. Västra Götalandsregionens syn på demokrati grundar sig på idén om den representativa demokratin som en deltagardemokrati med samtalsformens kvalitéter. Det måste finnas en tydlighet kring hur, var, när och av vem de formella besluten fattas och denna öppenhet måste genomsyra alla beslutsnivåer. Vidare anser Västra Götalandsregionen att en stärkt representativ demokrati är förutsättningen för ett EU som engagerar medborgarna i den europeiska integrationen.

Bordlagt ärende

Ärende 8 om prioritet för biogas som fordonsbränsle bordlades. Frågan behandlas vid kommande regionstyrelsesammanträde den 15 december.

 

http://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Politik/Partier-i-vastragotalandsregionen/



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF