Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-21 11:06


Konjunkturbarometer för Västsverige:

Konjunkturtoppen passerad i Sjuhärad


Konjunkturbarometern

Vårens konjunkturbarometer för Västsverige visar att den långvariga konjunkturuppgången i Västsverige som inleddes hösten 2003 har brutits. Konjunkturläget i Sjuhärad har försvagats i förhållande till rekordnoteringen i höstas. Avmattningen har skett inom flera branscher. Det stora undantaget är byggkonjunkturen, som förstärkts ytterligare under det senaste halvåret. Konjunkturnedgången förväntas fortsätta under det närmaste halvåret.

– Konjunkturnedgången i Sjuhärad sker från en mycket hög nivå. Fortfarande är tillståndet gott i de flesta företag och branscher, vilket visar att det västsvenska näringslivet står sig väl trots den internationella finansiella turbulensen och lågkonjunkturen i USA, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Starkast konjunktur i Göteborgsregionen

Konjunkturbarometern mäter konjunkturen och företagens förväntningar inför hösten i Västsverige, d.v.s. Västra Götaland och Halland. För Västra Götaland presenteras resultaten nedbrutet på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal. Konjunkturindex för Västsverige står under våren i +25 vilket är en kraftig minskning från index +45 i höstas.
Den regionala konjunkturbilden visar på samma mönster som för hösten 2007. I topp ligger fortfarande Göteborgsregionen med +35. Därefter följer Halland och Sjuhärad båda med index +27 samt Skaraborg på +22. Sist kommer åter Fyrbodal som nu halkat ner till index +6.

Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än + 40 betecknas som högkonjunktur, minus -40 som lågkonjunktur och index mellan +15 och -15 betecknas som normalkonjunktur.

Försvagat men fortfarande bra konjunkturläge inom industrin

Konjunkturen inom tillverkningsindustrin i Sjuhärad är klart sämre än i höstas. Trots detta är industrikonjunkturen fortfarande bra och är i nivå med Västsverige totalt. Konjunkturindex för maskinindustrin är +45, en kraftig minskning från det extremt höga +90 som uppmättes under hösten 2007. Konjunkturen inom textilindustrin är fortsatt dämpad. En orsak till den svalnande industrikonjunkturen är exportorderingången som är lägre än förväntat. Hemmamarknaden visar däremot på en fortsatt god utveckling.

Försvagad konjunktur inom detaljhandeln

För detaljhandeln i Sjuhärad har utvecklingen sedan i varit höstas svagare än förväntat. Försäljningen har visserligen fortsatt att öka, men inte i den höga takt som man räknat med tidigare. Försäljningen förväntas fortsätta uppåt både under innevarande vår och kommande höst. Trots en svagare konjunktur har antalet anställda i detaljhandeln ökat något det senaste halvåret.  

Den starka byggkonjunkturen fortsätter

Högkonjunkturen inom byggindustrin i Sjuhärad visar ingen tecken på att vika. Byggandet har fortsatt uppåt sedan hösten 2007, till och med i något snabbare takt än enligt tidigare bedömningar. Orderingången stiger ytterligare under våren, vilket ger utrymme för fortsatt höjning av nivån på byggandet. Konjunkturindex för våren har beräknats till +66, vilket kan betecknas som en rejäl högkonjunktur.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Se även pressinformation om konjunkturbarometern för:



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tfn 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, tfn 070-570 09 34 Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tfn 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF