Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-21 11:00


Konjunkturbarometer för Västsverige:

Konjunkturtoppen passerad i Västsverige


KonjunkturbarometernVårens konjunkturbarometer för Västsverige visar att den långvariga konjunkturuppgången i Västsverige som inleddes hösten 2003 har brutits. Optimismen är inte lika utbredd som tidigare och företagens förväntningar tyder på att den västsvenska konjunkturen fortsätter att dämpas något det kommande halvåret.

– Dämpningen i den västsvenska konjunkturen sker från en mycket hög nivå. Fortfarande är tillståndet i de flesta företag och branscher bra, vilket visar att det västsvenska näringslivet står sig väl trots den internationella finansiella turbulensen och lågkonjunkturen i USA, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Starkast konjunktur i Göteborgsregionen

Konjunkturbarometern mäter konjunkturen och företagens förväntningar inför hösten i Västsverige, d.v.s. Västra Götaland och Halland. För Västra Götaland presenteras resultaten nedbrutet på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal. Konjunkturindex för Västsverige står under våren i +25 vilket är en kraftig minskning från index +45 i höstas.
Den regionala konjunkturbilden visar på samma mönster som för hösten 2007. I topp ligger fortfarande Göteborgsregionen med +35. Därefter följer Halland och Sjuhärad båda med index +27 samt Skaraborg på +22. Sist kommer åter Fyrbodal som nu halkat ner till index +6.

Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än + 40 betecknas som högkonjunktur, minus -40 som lågkonjunktur och index mellan +15 och -15 betecknas som normalkonjunktur.

Fortsatt avmattning

Inför hösten är optimismen bland företagen i Västsverige betydligt mindre utbredd än tidigare. Företagens förväntningar indikerar en ytterligare viss försvagning till hösten, till konjunkturindex +21. Företagens personalplaner indikerar dock en marginell ökning av sysselsättningen det närmaste halvåret.

Högkonjunkturen inom IT och uppdragsverksamhet består

Trots avmattningen är det fortfarande högkonjunktur inom flera branscher i Västsverige. Allra bäst går det för IT-sektorn. Inom såväl IT-industri som IT-tjänster ökar produktionen. Inom IT-tjänster räknar företagen med fortsatt stigande efterfrågan under andra halvåret 2008. Behovet av nyrekryteringar är stort. Ett stort problem för företagen är dock att sju av tio företag inom IT-tjänster uppger att de lider brist på branschkompetent personal.

Stark byggkonjunktur består

Byggindustrins starka konjunktur består. Nu märks dock en avmattning inom branschen då uppgången både för byggandet och för orderingången bromsats upp nästan helt under våren. Till hösten väntas byggandet öka igen, men orderingången ser ut att bli oförändrad. Det uppdämda personalbehovet gör att företagen räknar med fortsatta nyrekryteringar.

Konjunkturen sviktar inom fordonsindustrin

I höstas rådde en utpräglad optimism inom fordonsindustrin med kraftigt stigande order¬ingång. Produktionen har i enlighet med förväntningarna fortsatt uppåt i god takt även under våren 2008. Orderingången från hemmamarknaden har dock börjat svikta ordentligt under våren. Även efterfrågan på exportmarknaden har utvecklats något svagare än väntat. Förväntningarna inför hösten är betydligt lägre ställda inom fordonsindustrin än inom den totala tillverknings¬industrin. Hela två tredjedelar av storföretagen räknar med att dra ner på personalstyrkan, medan sysselsättningen i de mindre företagen väntas bli i stort sett oförändrad under hösten.

Återhämtning för industriinvesteringar

Trots avmattningen i konjunkturen visar industriföretagens investeringsplaner på en återhämtning i investeringsnivån för Västsverige efter nedgången 2007. Företagens planer pekar på en investeringsnivå på 17,4 miljarder kronor för år 2008. Detta är något högre än den tidigare rekordnivån år 2006. Bakom ökningen står flera branscher, men det är främst fordonsindustrin som bidrar till förbättringen. 

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Se även pressinformation om konjunkturbarometern för:



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tfn 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, tfn 070-570 0934 Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tfn 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF