Vårens konjunkturbarometer för Västsverige visar att den långvariga konjunkturuppgången i Västsverige som inleddes hösten 2003 har brutits. Konjunkturläget i Fyrbodal har försvagats rejält i förhållande till rekordnoteringen i höstas. Den främsta orsaken till den sviktande konjunkturen är pessimismen inom den för Fyrbodal så viktiga fordonsindustrin. Konjunkturen har försämrats även för övriga delar av näringslivet, men inte i samma grad som för fordonsindustrin. Enligt företagens bedömningar kommer inte konjunkturen att fortsätta nedåt utan stabiliseras runt nuvarande nivå.
– Den svaga utvecklingen inom fordonsindustrin har medfört en kraftigare konjunkturnedgång i Fyrbodal än i övriga delar av Västsverige. Fortfarande är emellertid tillståndet relativt gott inom de flesta branscher. Detta visar att stora delar av det västsvenska näringslivet står sig väl trots den internationella finansiella turbulensen och lågkonjunkturen i USA, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.
Starkast konjunktur i Göteborgsregionen
Konjunkturbarometern mäter konjunkturen och företagens förväntningar inför hösten i Västsverige, d.v.s. Västra Götaland och Halland. För Västra Götaland presenteras resultaten nedbrutet på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal. Konjunkturindex för Västsverige står under våren i +25 vilket är en kraftig minskning från index +45 i höstas.
Den regionala konjunkturbilden visar på samma mönster som för hösten 2007. I topp ligger fortfarande Göteborgsregionen med +35. Därefter följer Halland och Sjuhärad båda med index +27 samt Skaraborg på +22. Sist kommer åter Fyrbodal som nu halkat ner till index +6.
Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än + 40 betecknas som högkonjunktur, minus -40 som lågkonjunktur och index mellan +15 och -15 betecknas som normalkonjunktur.
Försvagat konjunkturläge inom industrin
Fyrbodals industrikonjunktur är splittrad. Industrin saktade in farten under hösten 2007 och produktionsökningen blev närmast försumbar. Den främsta orsaken till inbromsningen var den kraftigt vikande konjunkturen för fordonsindustrin. Fyra av fem företag inom fordonsindustrin rapporterade minskande orderingång. Orderingången till maskinindustrin såväl från export- som hemmamarknaden fortsatte däremot uppåt i snabb takt. Drygt en fjärdedel av företagen inom tillverkningsindustrin tror på en förbättrad konjunktur det närmaste halvåret. Endast ett av tio företag räknar med fortsatt försämring. Fordonsindustrin räknar med att konjunkturen ska stabiliseras på nuvarande nivå.
Överhettad byggkonjunktur har svalnat
Byggkonjunkturen i Fyrbodal har svalnat en del under det senaste halvåret. Konjunkturindex för branschen som i höstas uppmättes till rekordnivån +74, har för våren beräknats till +28. Trots den relativt kraftiga försvagningen är det fortfarande bra fart i byggbranschen. Konjunkturen förväntas bli stabiliserad på denna tämligen höga nivå.
Fortsatt ökad försäljningsvolym i detaljhandeln
Försäljningsvolymen för detaljhandeln i Fyrbodal fortsatte att stiga även under våren 2008, men i något långsammare takt än väntat. En tämligen stora andel av företagen tror på en fortsatt försäljningsökning under resten av året. Man räknar dessutom med att kunna öka lönsamheten från nuvarande goda nivå.
Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter
Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.
Se även pressinformation om konjunkturbarometern för: