Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-21 11:03


Konjunkturbarometer för Västsverige:

Stark men avtagande konjunktur i Göteborgsregionen


Konjunkturbarometern

Vårens konjunkturbarometer för Västsverige visar att den långvariga konjunkturuppgången i Västsverige som inleddes hösten 2003 har brutits. Konjunkturläget i Göteborgsregionen har försvagats i förhållande till rekordnoteringen i höstas. Konjunkturen är emellertid fortfarande stark i de flesta branscher.

– Konjunkturavmattningen i Göteborgsregionen sker från en mycket hög nivå. Fortfarande är tillståndet gott i de flesta företag och branscher, vilket visar att det västsvenska näringslivet står sig väl trots den internationella finansiella turbulensen och lågkonjunkturen i USA, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Starkast konjunktur i Göteborgsregionen

Konjunkturbarometern mäter konjunkturen och företagens förväntningar inför hösten i Västsverige, d.v.s. Västra Götaland och Halland. För Västra Götaland presenteras resultaten nedbrutet på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal. Konjunkturindex för Västsverige står under våren i +25 vilket är en kraftig minskning från index +45 i höstas.
Den regionala konjunkturbilden visar på samma mönster som för hösten 2007. I topp ligger fortfarande Göteborgsregionen med +35. Därefter följer Halland och Sjuhärad båda med index +27 samt Skaraborg på +22. Sist kommer åter Fyrbodal som nu halkat ner till index +6.

Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än + 40 betecknas som högkonjunktur, minus -40 som lågkonjunktur och index mellan +15 och -15 betecknas som normalkonjunktur.

Fortsatt avmattning

Inför hösten är företagen i Göteborgsregionen betydligt mer återhållsamma i sina förväntningar än tidigare. Det är bara inom sällanköpshandel och livsmedel som optimismen dominerar. I övriga branscher förväntas en fortsatt avmattning i konjunkturen under det kommande halvåret. Företagens personalplaner pekar emellertid på en fortsatt ökning av antalet anställda. 

Högkonjunkturen inom IT och uppdragsverksamhet består

Trots avmattningen är det fortfarande högkonjunktur inom flera branscher i Göteborgs¬regionen. Allra bäst går det för IT-sektorn. Inom såväl IT-industri som IT-tjänster ökar produktionen. Inom IT-tjänster räknar företagen med fortsatt stigande efterfrågan under andra halvåret 2008. Behovet av nyrekryteringar är stort. Ett stort problem för företagen är dock att åtta av tio företag inom IT-tjänster i Göteborgsregionen uppger att de lider brist på branschkompetent personal.

Stark byggkonjunktur består

Högkonjunkturen inom byggindustrin i Göteborgsregionen består, men har mattats en del sedan i höstas. Under första halvåret i år beräknas orderingången minska för första gången på länge. Förväntningarna inför hösten är dämpade med ytterligare något svagare konjunktur och orderingång i sikte.

Konjunkturen sviktar inom fordonsindustrin

Den tidigare starka optimismen inom fordonsindustrin har klingat av och nu råder istället en mer dämpad stämning. Produktionen har visserligen fortsatt uppåt, men orderingången från hemmamarknaden har sjunkit något jämfört med i höstas. Sysselsättningen inom branschen förväntas sjunka ytterligare under det kommande halvåret.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Se även pressinformation om konjunkturbarometern för:



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tfn 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, tfn 070-570 09 34 Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tfn 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF