Pressmeddelande
Från Press - Regionutveckling
2008-05-21 11:09


Konjunkturbarometer för Västsverige:

Skaraborg har passerat konjunkturtoppen


Konjunkturbarometern

Vårens konjunkturbarometer för Västsverige visar att den långvariga konjunkturuppgången i Västsverige som inleddes hösten 2003 har brutits. Konjunkturläget i Skaraborg har försvagats i förhållande till rekordnoteringen i höstas. Bakom det försämrade läget ligger framförallt detaljhandeln, men i viss mån även industrin. Högkonjunkturen inom byggindustrin består. Konjunkturnedgången förväntas fortsätta under det närmaste halvåret.

– Konjunkturnedgången i Skaraborg sker från en mycket hög nivå. Fortfarande är tillståndet gott i de flesta företag och branscher, vilket visar att det västsvenska näringslivet står sig väl trots den internationella finansiella turbulensen och lågkonjunkturen i USA, säger regionutvecklingsdirektör Bertil Törsäter.

Starkast konjunktur i Göteborgsregionen

Konjunkturbarometern mäter konjunkturen och företagens förväntningar inför hösten i Västsverige, d.v.s. Västra Götaland och Halland. För Västra Götaland presenteras resultaten nedbrutet på de fyra delregionerna Göteborgsregionen, Sjuhärad, Skaraborg och Fyrbodal. Konjunkturindex för Västsverige står under våren i +25 vilket är en kraftig minskning från index +45 i höstas.
Den regionala konjunkturbilden visar på samma mönster som för hösten 2007. I topp ligger fortfarande Göteborgsregionen med +35. Därefter följer Halland och Sjuhärad båda med index +27 samt Skaraborg på +22. Sist kommer åter Fyrbodal som nu halkat ner till index +6.

Konjunkturindex, som baseras på företagens bedömningar, kan anta värden från -100 till +100. Ett konjunkturindex som är högre än + 40 betecknas som högkonjunktur, minus -40 som lågkonjunktur och index mellan +15 och -15 betecknas som normalkonjunktur.

Splittrad bild av industrikonjunkturen i Skaraborg

I Skaraborg är industrikonjunkturen splittrad, med tydliga konjunkturförsvagningar inom livsmedels- och trävaruindustrin, fortsatt högkonjunktur inom fordonsindustrin och en förbättring inom maskindustrin. Konjunkturindex för Skaraborgs livsmedelsindustri har fallit tillbaka från +32 i höstas till +4. Nästan hälften av livsmedelsföretagen i Västsverige bedömer orderstocken som för liten. Trots att konjunkturläget förväntas bli något bättre räknar företagen med personalminskningar till hösten. 

Fortfarande stark byggkonjunktur

Högkonjunkturen inom byggindustrin i Skaraborg är fortfarande mycket stark. Byggandet ökade kraftigt under andra halvåret i fjol, men ser ut att stanna av under innevarande halvår. Till hösten väntas en måttlig försämring av konjunkturläget.

Försvagad konjunktur inom detaljhandeln

För detaljhandeln i Skaraborg har konjunkturläget sjunkit rejält sedan i höstas, från ett konjunkturindex på +58 till +12. Den oväntade försäljningsminskningen sedan årsskiftet har lett till att varulagren ökat mer än önskvärt. Företagen i prognosen räknar dock med en betydande konjunkturförbättring hösten 2008. Detta kan delvis tillskrivas normala variationer för olika säsonger, men optimismen i Skaraborg är större än i övriga Västsverige.

Rapporten i sin helhet finns att ladda ned på: www.vgregion.se/regionutveckling/rapporter



Konjunkturbarometern bygger på enkäter till drygt 1 100 företag i Västsverige inom ett antal konkurrensutsatta branscher som tillverknings- och byggnadsindustri, sällanköpsvaru- och partihandel, bilhandel och samfärdsel samt uppdragsverksamhet och IT. Konjunkturbarometern för Västsverige genomförs av Statistiska Centralbyrån på uppdrag av Västra Götalandsregionen och Region Halland.

Se även pressinformation om konjunkturbarometern för:



Kontaktperson: Bertil Törsäter, regionutvecklingsdirektör, tfn 070-863 07 32
Mats Granér, analyschef, tfn 070-570 09 34 Bo Sandén, Statistiska Centralbyrån, tfn 070-629 46 94


Läs meddelandet som PDF